Maalobi

Maalobi
Foto: Tv4

Maalobi

Av: Nour El-Refai

Från: Klockan nio hos stjärnorna

18 ingredienser

2 h

Maalobi, en arabisk mattårta som tar hundra år att laga och fem minuter att äta upp. Till detta serveras en persiljesallad.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Pinot noir, Bourgognevin, eller ljus veteöl.

Ingredienser

portioner personer, eller 3 jättehungriga
  • 4 dl långkornigt ris
  • 3 aubergines
  • 4 bananschalottenlökar
  • 5 lagerblad
  • 500 g innanlårfilé av kyckling
  • färska morötter
  • 300 g nötfärs
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen spiskummin
  • 10 torkade citronmelissblad
  • 3 enbär, torkade
  • 2 krm peppar (gärna blandat röd-, grön-, vit- och svartpeppar)
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk sambal oelek
  • 60 g pinjenötter
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skiva auberginerna i lagom tjocka skivor (2 cm). Lägg dem på ett fat och salta ordentligt, detta för att auberginerna ska tappa vatten. Låt dem stå så i två timmar.
  2. Lägg det råa riset i vattenbad, låt stå en timme.
  3. Lägg kycklingen i en kastrull med vatten, tillsammans med lagerblad och enbär samt en bit hönsbuljong. Låt den koka 25 min. Plocka sedan upp kycklingen och lägg på ett fat, spara vattnet!!!
  4. Skär löken på längden så du får två långa halvor. Skär de färska morötterna på mitten, och sedan på längden så du får smala långa morotsbitar.
  5. När riset har legat i vatten i en timme, häll bort vattnet och lägg riset längst ner i en djup gryta. Lägg på kycklingen på riset, så den täcker riset.
  6. När auberginerna legat i två timmar och tappat vatten, torka av dem och fritera de i olivolja, gör likadant med moroten och löken.
  7. Lägg sedan över löken och morötterna över kycklingen, fyll till sist på med auberginerna så allting blir täckt. Häll i vattnet från kycklingen i den stora grytan och koka på 25min. Låt det sen sjuda ytterligare 25 min.
  8. Stek nötfärsen, tills det är klart, smaka av med spiskummin, salt, peppar.
  9. Rosta pinjenötterna i smör.
  10. Ta fram ett stort fat och vänd grytan upp och ner på den. Strö över köttfärsen, och sist pinjenötterna. Ät!