Klassiska veganska pannkakor

POPULÄRT
Klassiska veganska pannkakor
Foto: Simon Bajada
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Klassiska veganska pannkakor

5 ingredienser

20 m

"När jag insåg att jagenkelt kunde veganisera pannkaksreceptet genom att byta ut äggen mot kikärtsspad togs ett avgörande steg mot mitt liv utan ägg och mejerier. Vägra välja mellan att göra gott och att äta jävligt goda pannkakor!" /Gustav Johansson

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken
  • 5 dl vetemjöl
  • ca 1 tsk salt
  • 1 dl kikärtsspad
  • 8 dl havredryck
  • smör (växtbaserat att steka i)

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Tillsätt kikärtsspad och 2 dl havredryck och vispa ihop med mjölet så att du får en tjock, klumpfri smet.
  3. Tillsätt sedan 2 dl havredryck i taget och vispa så att du får bort alla klumpar innan du tillsätter mer vätska. Låt gärna smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka pannkakorna.
  4. Hetta upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm i diameter) till hög värme. Klicka i en så stor klick vegosmör som ditt samvete tillåter och låt fräsa tills det tystnar. Häll i cirka 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet och snurra runt pannan så att smeten täcker hela botten.
  5. Stek utan att röra pannkakan i cirka 2 minuter, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten har stelnat helt och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och stek resten av pannkakorna på samma sätt.
  6. Servera med valfria tillbehör, gärna växtbaserad grädde eller glass och sylt!