Klassisk vetegiffel

Klassisk vetegiffel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk vetegiffel

9 ingredienser

Ordet giffel kommer från "Kipferl" (tyskans Gipfel), vilket betyder "topp" eller "spets". I nordtyskland kom det senare att kallas "Hörnchen" och på vissa ställen i Sverige benämns det "horn". Och i Frankrike äter man fortfarande ett morgonbröd av smördeg vid namn "croissant", vilket betyder "månskära".

Ingredienser

portioner stycken
  • 50 g jäst
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk strösocker
  • 1 kg vetemjöl
  • 3 tsk salt
  • 200 g smör
  • ägg, till pensling
  • blandade frön

Gör så här

  1. Smält smöret. Slå på mjölken. Värm tills fingervarmt, 37°. Tillsätt jästen. Knäck i äggen. Rör ner socker, mjöl och salt.
  2. Arbeta degen i maskin. Tag upp på mjölat bakbord. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel. Sporra rundeln i 6 bitar. Gör gifflar.
  3. Jäs gifflarna ca 10 minuter. Pensla gifflarna med ägg och strö på frön. Grädda i ca 8 minuter, 220°.