Klassisk rulltårta som bakelse

koket.se
Klassisk rulltårta som bakelse
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Klassisk rulltårta som bakelse

16 ingredienser

1 h

Bakelser av rulltårta toppade med vispad grädde, frukt, bär och nötter är alltid populära att servera till en festligare fika.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner rulltårta

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk (eller grädde)
  • ev 0,5 tsk malen kardemumma
  • ca 0,5 krm hushållsfärg

Montering

  • strösocker (till bottnen)
  • 2 dl sylt (eller kompott/marmelad)
  • 2 dl vispgrädde
  • färsk frukt
  • färska bär
  • färsk citronmeliss
  • florsocker (eller limesocker, en riven lime och 3 msk strösocker)
  • ev pistagenötter

Gör så här

Rulltårtsbotten

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och ta fram en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och luftigt med en elvisp eller köksassistent, i minst 5 minuter.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggblandningen. Vänd med en slickepott. Behåll luften i smeten genom att vänd ner de torra ingredienserna och inte vispa.
  4. Tillsätt mjölk (eller grädde) och smaksätt eventuellt med nymald kardemumma.
  5. Om du vill göra ett mönster i din botten så lägg hälften av smeten i en annan skål och färgsätt med några droppar karamellfärg. Lägg smeten i två olika spritspåsar och spritsa till valfritt mönster på bakplåtspappret.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.

Montering

  1. Om du har gjort ett mönster på din botten så vill du ha undersidan utåt. Lägg ett bakplåtspapper på toppen av bottnen. Vänd så att ovansidan ligger neråt. Dra försiktigt bort bakplåtspappret från bottnen (nu kommer du se ditt mönster). Strö över lite strösocker och lägg på ett nytt bakplåtspapper, vänd tillbaka så att mönstret ligger nedåt.
  2. Dra eventuellt bort lite av det gyllenbruna från gräddning på bottnen. Bred på sylten och rulla ihop till en rulltårta.
  3. Servera och dekorera med vispad grädde, färsk frukt/bär, citronmeliss, florsocker/limesocker och eventuellt lite pistagenötter.