Klassisk lasagne

POPULÄRT
koket.se
Klassisk lasagne - Jennie Walldéns recept
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Klassisk lasagne

25 ingredienser

50 min

Klassiskt recept på familjefavoriten lasagne med mustig köttfärssås, bechamel med två sorters ost och färska lasagneplattor. Lika god till middag ikväll som i matlådan.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 250 g färska lasagneplattor
  • salt
  • vitpeppar, nymalen

Köttfärssås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 morot, finhackad
  • 2 selleristjälkar, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackad
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g blandfärs
  • 1,5 dl rött vin
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 lagerblad

Ostbechamel

  • 50 g smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 2 dl vällagrad ost, grovriven
  • 1 dl parmesanost, grovriven
  • muskot, finriven

Till servering

  • ca 100 g rucolasallad
  • 250 g körsbärstomater
  • olivolja
  • balsamvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fräs de hackade grönsakerna mjuka i olivolja. Tillsätt färsen och låt den bli lite brynt.
  3. Tillsätt tomatpuré och låt steka med i 1 minut. Tillsätt vin och låt fräsa i 1 minut innan tomater, timjan, rosmarin, lagerblad går i. Salta och peppra och låt puttra medan du gör bechamelsås.
  4. Smält smöret i en rymlig kastrull. Vispa ned mjölet och låt det fräsa en liten stund i smöret, detta tar bort ”mjölsmaken” i såsen. Vispa i mjölken, ta lite åt gången, och låt det hela försiktigt koka upp under omrörning. Dra av från värmen och rör ner de båda rivna ostarna. Rör om till all ost har smält. Smaka av med muskotnöt, salt och vitpeppar.
  5. Varva köttfärssås, lasagneplattor och bechamel i en ugnsform där du avslutar med bechamelsås.
  6. Gratinera i ugnen 20-25 minuter. Låt stå i 5-10 minuter innan du skär i lasagnen.
  7. Lägg upp rucola och tomater i en skål. Ringla på olivolja och balsamvinäger, salta och peppra.
  8. Servera din klassiska lasagne med den enkla salladen.