• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Klassisk lasagne

Klassisk lasagne
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk lasagne

3 steg att laga

20 ingredienser

Det är lite pyssel med lasagne, men det är inte svårt att laga. Tänk bara på att varva plattorna på ena hållet ett varv och andra hållet på nästa. Då håller lasagnen ihop bättre.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 16 lasagneplattor

bechamelsås:

  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Bolognesås:

  • 300 g nötfärs
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl ost, riven

Gör så här

  1. Béchamelsås: Koka upp mjölk i en kastrull. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Bolognesås: Skala och hacka löken och skala och tärna mototen ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smör, lägg i färsen och fräs den gyllenbryn. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna, tillsätt tomatpurén och pressa ner vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form. Avsluta med béchamelsåsen, strö över ost och grädda i ugn i 45–50 minuter.