Kladdkakstarte med len mascarponekräm
Kladdkakstarte med len mascarponekräm
21 ingredienser
1 h
Sprött pajskal fylld med kladdig kladdkaka och toppad med en len marcarponekräm med choklad, visst låter det sagolikt gott? Perfekt att njuta av i helgen!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Tarteskal
- 2 dl vetemjöl
- 0,75 dl strösocker
- 3 msk kakao
- 100 g smör, kallt
- 1 äggula
- 0,5 msk vatten
Kladdkaka
- 100 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 1 dl vetemjöl
- 1 msk smör (till formen)
Marcarponekräm med choklad
- 100 g mörk choklad
- 50 g osaltat smör, rumsvarmt
- 250 g mascarpone, rumsvarm
- 3 dl florsocker
Servering
- hasselnötter
- blandade bär
- blandade örter
Gör så här
Tarteskal
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Mät upp alla torra ingredienser i en matberedare. Skär smöret i kuber och lägg även ner dem i matberedaren.
- Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt en äggula och vatten och mixa lite till.
- Häll upp smulet på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en tunn platta. Lägg degen i en veckad form som är 36x13 (för avlång) eller 22 cm (för rund).
- Tryck till kanterna så att formen täcker hela formen, nagga botten med en gaffel och sätt formen i frysen i minst 30 minuter. Klä eventuellt kanterna med folie för att undvika att degen sjunker ner.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna helt.
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Hacka chokladen fint.
- Smält smöret i en kastrull. Ta från spisen och rör ner chokladen, rör om till allt smält. Häll därefter över i en skål för att svalna helt.
- Knäck ner ägg i en skål ihop med strösocker. Vispa med en handvisp så allt blandats, det behöver inte vispas länge. Häll i chokladsmöret och vispa lite till.
- Sikta ner de torra ingredienserna i skål och vänd om med en slickepott.
- Häll smeten i tarteskalet och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten.
- Ta ut kakan och låt svalna. Ställ i kylen för att svalna helt.
Marcarponekräm med choklad
- Smält chokladen och låt bli rumstemperatur.
- Vispa det rumsvarma smöret till en luftig konsistens. Tillsätt därefter mascarponen och vispa till en jämn smet med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt vispning.
- Häll i chokladen och vänd ner med en slickepott.
- Häll krämen i en kastrull och värm på låg värme till allt smält samman utan att den blir för varm.
- Häll krämen över kakan. Ställ i kylen och låt stelna en liten stund.
Servering
- Dekorera eventuellt med hackade hasselnötter, bär och färska örter.