Kladdkakegrottor
Kladdkakegrottor
13 ingredienser
45 min
Läckra mördegskakor som får en hemlig gömma av kladdigt god choklad. Perfekt till fikat!
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Kladdkakesmet
- 50 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk farinsocker (den blöta varianten, ej strö)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 0,75 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 krm salt
Mördeg
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör, rumsvarmt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Börja med att göra kladdkakesmeten. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Ha ner resten av ingredienserna till kladdkakan i en bunke. Häll på smöret och rör försiktigt ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Ställ åt sidan medan du gör mördegen.
- Lägg alla torra ingredienser till degen i en bunke och blanda ihop.
- Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
- Dela degen i 20 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
- Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med kladdkakesmet (med fördel med en spritspåse) och grädda kladdkakegrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt kladdkakegrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.