Kladdkaka med riesenfluff, kolapopcorn och kolasås

Kladdkaka med riesenfluff, kolapopcorn och kolasås
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kladdkaka med riesenfluff, kolapopcorn och kolasås

19 ingredienser

1 h 30 m + tid i kylen

"Här har vi pampigaste kladdkakan av dem alla. En kladdkaka med riesenfluff, kolapopcorn och kolasås. Ja, ni hör ju själva hur fantastisk den här kladdkakan är. Iallafall om ni (precis som jag) älskar just kola och choklad." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Kolasås

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 msk sirap
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Riesenfluff

  • 1 förp Riesen chokladkola [à 150 g]
  • 3 dl vispgrädde

Kladdkaka

  • 225 g smör
  • 3,5 dl strösocker
  • 2,25 dl brunt farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg (stora)
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt

Karamellpopcorn

  • 0,5 förp popcorn, saltade micropopcorn [à 100 g]
  • 25 g smör
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 1 dl ljus sirap

Gör så här

Kolasås

  1. Börja med att göra kolasåsen. Häll alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och låt koka i ca 15-20 minuter.
  2. När kolan nåt 107-110 grader är den klar. Saknar du termometer kan du göra ett kulprov, om såsen tjocknar i kallt vatten så är den redo att hällas upp i en lufttät glasburk för att svalna i kylskåpet.

Riesenfluff

  1. Riesenfluffet gör du enkelt genom att på låg värme smälta ihop riesenkolor och vispgrädde i en kastrull under konstant omrörning.
  2. Häll upp fluffsmeten i en bunke av glas eller metall och låt svalna helt och hållet i kylen minst 4 timmar (men helst över natten) innan du vispar upp den.

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springformen som är ca 23 cm i diameter och häll upp smeten i den.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös, och färdig i kanterna.
  5. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4 timmar men helst över natten). Under tiden kan du göra dina karamellpopcorn.

Karamellpopcorn

  1. Sätt ugnen på 125 grader (över- och undervärme).
  2. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Poppa popcornen och lägg i en rymlig skål.
  4. Koka upp smör, farinsocker och sirap i en kastrull på medelvärme under konstant omrörning i ca 4 minuter, tills du fått en rinnig kolasmet. Låt svalna.
  5. Häll kolasåsen över popcornen och blanda väl så att alla popcorn täcks med kola. Fördela popcornen över bakplåten och se till att sära på dem så de inte klibbar ihop.
  6. Grädda popcornen i mitten av ugnen i ca 1 timme. Se till att röra om lite med en träslev eller liknande en gång i kvarten.
  7. Låt popcornen svalna helt innan du dekorerar din kladdkaka med dem.

Montering

  1. Vispa upp fluffet och spritsa ut det på din kladdkaka, toppa med popcorn och ringla över kolasås. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.