Kladdkaka med knäcktäcke och salta pretzels
Kladdkaka med knäcktäcke och salta pretzels
14 ingredienser
1 h + 5 timmar i kylen
En magiskt god variant på kladdkaka där du toppar kladdkakan med en segt kolatäcke och salta kringlor. Hittar du inte salta kringlor, pretzels, går det fint att ersätta dem med salta pinnar i mindre bitar.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Kladdkaka
- 300 g smör
- 4,5 dl strösocker
- 2,5 dl kakao
- 0,5 tsk salt
- 4 ägg
- 2,25 dl vetemjöl
Knäcktopping
- 30 g sötmandel, saltrostad
- 0,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 0,5 msk smör
Till garnering
- flingsalt
- salta kringlor (pretzels), eller salta pinnar
Gör så här
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
- Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan
- är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.
Knäck
- Grovhacka sötmandlarna, ställ åt sidan.
- Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 125 grader.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret och sedan de grovhackade sötmandlarna.
- Häll knäcksmeten över kladdkakan. Garnera med pretzels. Låt knäcktoppingen stelna på kladdkakan i kylskåpet i minst 1 timme innan du garnerar med flingsalt och serverar.