Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn

Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn
Foto: Tv4

Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn

Av: Jennie - Motala

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

5 h

Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn är en härlig tårta som även funkar fint som bakelser. Tryck i så fall ut 4 runda bitar från kladdkakan och låt kallna. Fyll sedan med moussen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner6 - 8

Kladdkaka

  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 0,75 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse

  • 5 gelatinblad
  • 500-600 g jordgubbar
  • 2 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • 5 dl vispgrädde

Dumleflarn

  • 8 dumlekolor

Servering

  • 1 l jordgubbar

Gör så här

Kladdkaka

  1. Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Vispa det rumsvarma smöret med sockret pösigt. Rör i ett ägg i taget.
  3. Blanda mjöl, salt, kakao och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smörsmeten och blanda.
  4. Häll upp och bred ut smeten i en form som är ca 22 cm i diameter. Baka i ugnen ca 20 minuter. Låt sedan kallna.

Jordgubbsmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
  3. Vispa florsocker med äggulor poröst.
  4. Vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad.
  5. Värm sakta upp ca 1 dl av jordgubbspurén.
  6. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem så att de löser sig i den varma jordgubbspurén. Det ska inte koka.
  7. Blanda sedan ner blandningen i äggröran och ha i resten av jordgubbspurén. Rör till en slät smet.
  8. Vänd sedan ner grädden till en slät smet.
  9. Häll moussen över kladdkakan och låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Dumleflarn

  1. Ta bort pappret från dumlen och placera ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Det ska vara ganska brett mellan eftersom de flyter ut. Baka i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Låt kallna.

Servering

  1. Dekorera tårtan, eller bakelserna, med jordgubbar och dumleflarn.