Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn

Foto: Tv4
Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn
14 ingredienser
5 h
Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn är en härlig tårta som även funkar fint som bakelser. Tryck i så fall ut 4 runda bitar från kladdkakan och låt kallna. Fyll sedan med moussen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kladdkaka
- 120 g smör, rumsvarmt
- 2,5 dl strösocker
- 2 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 krm salt
- 0,75 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
Jordgubbsmousse
- 5 gelatinblad
- 500-600 g jordgubbar
- 2 dl florsocker
- 3 äggulor
- 5 dl vispgrädde
Dumleflarn
- 8 dumlekolor
Servering
- 1 l jordgubbar
Gör så här
Kladdkaka
- Ställ ugnen på 175 grader.
- Vispa det rumsvarma smöret med sockret pösigt. Rör i ett ägg i taget.
- Blanda mjöl, salt, kakao och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smörsmeten och blanda.
- Häll upp och bred ut smeten i en form som är ca 22 cm i diameter. Baka i ugnen ca 20 minuter. Låt sedan kallna.
Jordgubbsmousse
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Mixa jordgubbarna till en slät puré.
- Vispa florsocker med äggulor poröst.
- Vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad.
- Värm sakta upp ca 1 dl av jordgubbspurén.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem så att de löser sig i den varma jordgubbspurén. Det ska inte koka.
- Blanda sedan ner blandningen i äggröran och ha i resten av jordgubbspurén. Rör till en slät smet.
- Vänd sedan ner grädden till en slät smet.
- Häll moussen över kladdkakan och låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.
Dumleflarn
- Ta bort pappret från dumlen och placera ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Det ska vara ganska brett mellan eftersom de flyter ut. Baka i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Låt kallna.
Servering
- Dekorera tårtan, eller bakelserna, med jordgubbar och dumleflarn.