Kladdkaka med fudgeglasyr

koket.se
Kladdkaka med fudgeglasyr
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Kladdkaka med fudgeglasyr

15 ingredienser

2 h

Tänk dig en riktigt läcker kladdkaka och sen toppar du den med en frestande god fudgeglasyr. Det kallar vi lyxig fika!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 150 g smör, brynt
  • 150 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk smör (till formen)

Fudgeglasyr med kaffe

  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 50 g choklad
  • 2 msk kaffe, starkt
  • 2 msk kakao
  • 30 g smör
  • 1-1,5 dl riven kokos

Servering

  • grädde

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Hacka chokladen grovt och rör ner i smöret. Rör om tills allt smält, låt sedan svalna.
  4. Blanda ihop ägg och socker snabbt för hand.
  5. Häll chokladsmöret i äggsmeten medan du rör hela tiden.
  6. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner blandningen i chokladsmeten. Rör om med en slickepott till en jämn smet.
  7. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är 22 centimeter i diameter. Smöra kanterna med smör.
  8. Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i 18–20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
  9. Låt svalna.

Fudgeglasyr med kaffe

  1. Mät upp strösocker och grädde i en kastrull och låt koka upp på medelvärme.
  2. Tillsätt chokladen och starkt kaffe, rör tills chokladen smält.
  3. Tillsätt sedan kakao och rör om tills allt är ordentligt blandat.
  4. Dra bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör konstant tills smöret smält.
  5. Häll fudgeglasyren ovanpå kladdkakan och strö över kokos.
  6. Ställ i kylen i minst 1-2 timmar.

Servering

  1. Servera med lättvispad grädde.