Kladdkaka med fudgeglasyr
Kladdkaka med fudgeglasyr
15 ingredienser
2 h
Tänk dig en riktigt läcker kladdkaka och sen toppar du den med en frestande god fudgeglasyr. Det kallar vi lyxig fika!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Kladdkaka
- 150 g smör, brynt
- 150 g mörk choklad
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 dl kakao
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 msk smör (till formen)
Fudgeglasyr med kaffe
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 dl vispgrädde
- 50 g choklad
- 2 msk kaffe, starkt
- 2 msk kakao
- 30 g smör
- 1-1,5 dl riven kokos
Servering
- grädde
Gör så här
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smält smöret i en kastrull.
- Hacka chokladen grovt och rör ner i smöret. Rör om tills allt smält, låt sedan svalna.
- Blanda ihop ägg och socker snabbt för hand.
- Häll chokladsmöret i äggsmeten medan du rör hela tiden.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner blandningen i chokladsmeten. Rör om med en slickepott till en jämn smet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är 22 centimeter i diameter. Smöra kanterna med smör.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i 18–20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
- Låt svalna.
Fudgeglasyr med kaffe
- Mät upp strösocker och grädde i en kastrull och låt koka upp på medelvärme.
- Tillsätt chokladen och starkt kaffe, rör tills chokladen smält.
- Tillsätt sedan kakao och rör om tills allt är ordentligt blandat.
- Dra bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör konstant tills smöret smält.
- Häll fudgeglasyren ovanpå kladdkakan och strö över kokos.
- Ställ i kylen i minst 1-2 timmar.
Servering
- Servera med lättvispad grädde.