Lågkalori-kladdkaka med chokladglasyr


Lågkalori-kladdkaka med chokladglasyr
15 ingredienser
30 m
Den här lyxiga och goda kladdkakan med chokladglasyr innehåller endast 5 gram kolhydrater (plus det som finns i chokladen). Receptet kommer ur kokboken Lewis bakar utan socker.
Se Lewis Rooker laga receptet

Ingredienser
Kladdkaka
- smör (till formen)
- mandelmjöl (till formen)
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad
- 4 ägg
- 0,75 dl sötströ (eller lättströ)
- 1 tsk vaniljpulver
Chokladglasyr
- 100 g mörk choklad (välj smaksatt choklad om du vill, exempelvis mörk choklad med mint)
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk smör, mjukt
Garnering
- flingsalt
- lakritspulver
- hasselnötter, hackade
- blandade bär
- vispgrädde, vispad
Gör så här
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en pajform (ca 24 cm) med mandelmjöl (eller lägg bakplåtspapper på botten). Glöm inte att även smörja och bröa kanterna med mandelmjöl.
- Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
- Vispa ihop ägg, sötning och vaniljpulver. Blanda ner smöret och chokladen i äggsmeten och rör tills allt blandats ordentligt.
- Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 9–10 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna.
Chokladglasyr
- Hacka chokladen och lägg i en skål.
- Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält, rör i smöret.
- Häll glasyren över tårtan, jämna till ytan med en palett.
Servering
- Strö över lite flingsalt och kakaonibs (om man vill).
- Servera med vispad grädde.