Lågkalori-kladdkaka med chokladglasyr

koket.se
Kladdkaka med chokladglasyr

Lågkalori-kladdkaka med chokladglasyr

Av: Lewis Rooker

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

30 m

Den här lyxiga och goda kladdkakan med chokladglasyr innehåller endast 5 gram kolhydrater (plus det som finns i chokladen). Receptet kommer ur kokboken Lewis bakar utan socker.

Se Lewis Rooker laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kladdkaka

Kladdkaka

  • smör (till formen)
  • mandelmjöl (till formen)
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 0,75 dl sötströ (eller lättströ)
  • 1 tsk vaniljpulver

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad (välj smaksatt choklad om du vill, exempelvis mörk choklad med mint)
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör, mjukt

Garnering

  • flingsalt
  • lakritspulver
  • hasselnötter, hackade
  • blandade bär
  • vispgrädde, vispad

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en pajform (ca 24 cm) med mandelmjöl (eller lägg bakplåtspapper på botten). Glöm inte att även smörja och bröa kanterna med mandelmjöl.
  3. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
  4. Vispa ihop ägg, sötning och vaniljpulver. Blanda ner smöret och chokladen i äggsmeten och rör tills allt blandats ordentligt.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 9–10 minuter.
  6. Ta ut kakan och låt den svalna.

Chokladglasyr

  1. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält, rör i smöret.
  3. Häll glasyren över tårtan, jämna till ytan med en palett.

Servering

  1. Strö över lite flingsalt och kakaonibs (om man vill).
  2. Servera med vispad grädde.