Kladdkaka med brynt smör och mjölkchoklad

Kladdkaka med brynt smör och mjölkchoklad
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Kladdkaka med brynt smör och mjölkchoklad

18 ingredienser

1 h + tid i kyl

Kladdkaka med brynt smör, mjölkchoklad, hallonmascarpone och dulce de leche är en riktig fullträff när du vill bjuda på något riktigt festligt och gott.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Kladdkaka med mjölkchoklad

  • 100 g smör, smält och brynt
  • 100 g mjölkchoklad
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 tsk flingsalt

Hallonmascarpone

  • 150 g hallon, tinade
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 burk mascarpone
  • 3 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller 1 tsk vaniljsocker)

Servering

  • dulce de leche, med flingsalt
  • färska hallon
  • ev färska örter
  • ev choklad
  • ev vispgrädde, lättvispad
  • ev guldpulver

Gör så här

Håll skärmen tänd

Kladdkaka med mjölkchoklad

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en mellanstor kastrull och bryn det tills det är bärnstensfärgat. Ta sedan bort kastrullen från värmen.
  3. Hacka mjölkchokladen och rör ner den i kastrullen med smöret tills det smält samman, låt sedan svalna.
  4. Tillsätt strösocker och rör snabbt ihop med en handvisp.
  5. Knäck sedan i ett ägg i taget och rör om mellan varje.
  6. Blanda mjöl, kakao och flingsalt i en separat skål med en gaffel så att allt blandas.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten och rör om.
  8. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är 22 cm i diameter. Smöra kanterna och klä dem med bakplåtspapper.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite lös och dallrig i mitten när du tar ut den.
  11. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan in den i kylen så att den stelnar helt.

Hallonmascarpone

  1. Mixa de tinade hallonen med en stavmixer tillsammans med florsocker.
  2. Sila blandningen genom en sil så att du får bort kärnorna.
  3. Vispa mascarpone, grädde och vanilj lätt med en elvisp.
  4. Vänd sedan ner hallonpurén med en slickepott.

Servering

  1. Skär upp kladdkakan i valfria portionsbitar.
  2. Lägg hallonmascarponen i en spritspåse och spritsa ovanpå kladdkakan.
  3. Dekorera med dulce de leche smaksatt med flingsalt.
  4. Toppa med färska hallon och annan valfri dekoration.