Kladdkaka med lövflarn
Kladdkaka med lövflarn
13 ingredienser
1 h
Kladdkaka med lövflarn är både vackert, gott och perfekt som adventsfika för alla som gillar kladdkaka.
Ingredienser
Kladdkaka
- 200 g smör, brynt
- 200 g mörk choklad
- 4 ägg
- 3 dl strösocker
- 0,5 dl kakao
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk smör (till formen)
Lövflarn
- 90 g florsocker
- 90 g smör, rumsvarmt
- 70 g äggvita, rumsvarm
- 80 g vetemjöl
Servering
- grädde, vispad
- kolasås
Gör så här
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smält smöret och låt svalna.
- Hacka chokladen grovt och rör ner i smöret. Rör om till allt smält, låt svalna.
- Blanda ihop ägg och socker snabbt för hand.
- Häll chokladsmöret i äggsmeten medan du rör hela tiden.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner detta i chokladsmeten. Rör om med en slickepott till en jämn smet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 centimeter. Smöra kanterna med smör.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i 18–20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
- Låt svalna innan servering, gärna i kylen.
Lövflarn
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Vispa florsocker och smör med en elvisp.
- Häll i äggvitorna och vispa lite till. Tillsätt sedan mjölet. Vispa till en slät smet.
- Bred ut smeten på en mönstrad silikonmatta med hjälp av en spatel.
- Grädda mitt i ugnen i 2–5 minuter, passa för det går fort.
- Ta ut matten från ugnen och flarnen direkt när de är varma. De svalnar och stelnar ganska snabbt.
Servering
- Servera kladdkakan i glas med vispad grädde, kolasås och lövflarnen.