Kladdig chokladtårta med jordnötter

POPULÄRT
Kladdig chokladtårta med jordnötter
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Kladdig chokladtårta med jordnötter

12 ingredienser

1 h

En garanterat kladdig och maffig chokladtårta för alla som älskar choklad. Servera den kall i smala bitar.

Ingredienser

portioner10 - 12

Tårta

  • 270 g ägg
  • 225 g farinsocker
  • 225 g mörk choklad 70 %, hackad
  • 225 g smör
  • 180 g vetemjöl
  • 7 g bakpulver
  • 30 g kakaonibs
  • 150 g salta jordnötter (kan uteslutas)

Ganache

  • 200 g grädde
  • 350 g mjölkchoklad
  • 50 g färsk ingefära, finriven
  • 80 g smör, rumstempererad

Gör så här

Chokladkaka

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Vispa ägg och farinsocker. Smält smöret. Rör ner chokladen i smöret och blanda till en jämn smet. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  3. Rör ner choklad- och smörblandningen i äggvispet. Tillsätt mjölblandningen och kakaonibs.
  4. Fördela smeten i två fodrade tårtringar/springformar, 10-13 cm i diameter alternativt i en större, 20-23 cm i diameter. Fyll upp med smet ca 2 cm ifrån kanten. Strö över salta jordnötter.
  5. Grädda i exakt 12 minuter och 30 sekunder, tårtan ska vara lite lös när den tas ut ur ugnen. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur så att mittenpartiet sjunker lite. Låt svalna helt.

Ganache

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Koka upp grädde med ingefära. Häll grädden över chokladen. Blanda och mixa slätt. Tillsätt smöret och rör till jämn konsistens.
  3. Häll sedan ganachen över tårtan så att den täcker den del som sjunkit ned i mitten. Ställ tårtan i kylen. Servera tårtan kall.