Spännande rätt med kimchi och nötighet från sesamolja.Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
6 dl basmatiris
1 rödlök
3 klyftor vitlök
50 g färsk ingefära
4 dl kimchi (1 dl hot, 3 dl neutral beroende på hur stark man önskar rätten)
4 msk kimchispad (från neutrala varianten)
2 msk japansk soja
1,5 msk sesamolja
rapsolja (till stekningen)
200 g sojabönor, tinade (gärna edame)
4 msk sesamfrön
4 quornfiléer
rapsolja
sesamolja
salt
svartpeppar
Garnering
4 ägg
4 salladslökar, finhackade
sesamfrön
Gör så här
Börja med att koka riset.
Skala och skiva rödlöken i tunna skivor.
Skala och riv vitlökarna samt ingefäran.
Hacka kimchin i lite mindre bitar och blanda med kimchispad, soja och sesamolja.
Stek rödlök, vitlök och ingefära på hög värme i olja i en stor panna med höga kanter. Låt detta fräsa i pannan ca 1 minut. Sänk värmen något till mellan medel/hög och lägg därefter i kimchin och stek ytterligare 3-4 minuter.
Tillsätt därefter riset, sojabönor, kimchispad, soja, sesamolja samt sesamfrön och låt allt steka och värmas upp på medelvärme i några minuter. Smaka därefter av och tillsätt gärna något mer sesamolja för att få fram lite av nötigheten i rätten. Låt stå i pannan på låg värme tills det är dags för servering.
Innan servering steker du quornfiléerna i rapsolja och droppa även över lite sesamolja under tiden för att sätta smak. Salta och peppra lite.
Servering
Stek äggen på ganska hög värme och sänk efter någon minut och låt steka tills vitan börjar stelna men gulan fortfarande är rinnig.
Nu är det dags att lägga upp kimchiriset på tallrikar, strössla över salladslök och sesamfrön samt lägg quornfilé vid sidan om riset.