Kents och Jennies chokladtårta med hasselnötter och mörk rom

38 röster

En maffig chokladtårta med mörk rom, hasselnötter och stjärnanis.

Visa mer

Du behöver

Tårtbottnar

  • 5 dl mjöl
  • 8 msk kakao
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 200 g osaltat smör
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 3 äggulor
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 dl mörk rom
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker

Chokladkräm

  • 500 g mjölk, 3 %
  • 500 g grädde
  • 6 stjärnanis
  • 200 g strösocker
  • 240 g äggula
  • 4 gelatinblad, blötlagda
  • 360 g mörk choklad, hackad

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita
  • 600 g strösocker
  • 2 tsk salt
  • 900 g smör, rumstempererat
  • 1 vaniljstång

Montering

  • karamelliserade hasselnötter, hackade
  • fondant eller marsipan att täcka tårtan med

Gör så här

  1. Tårtbottnar
    Rör samman vetemjöl, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Vispa samman smör, 2,5 dl socker och vaniljextrakt. Tillsätt äggulorna en och en. Blanda samman de torra ingredienserna med smörblandningen medan du häller på vatten och mörk rom.
  2. Vispa samman maräng av äggvitor och 2 dl socker. Vispa samman en tredjedel av marängen med den andra blandningen och vänd i resterande maräng.
  3. Häll smeten i två 20 cm bakformar som är täckta med bakpapper i botten och längs sidorna. Bottnarna ska bakas i 170 grader i 35-50 min. Kolla med tandpetare att botten är klar.
  4. Chokladkräm
    Koka upp mjölk, grädde och stjärnanis. Vispa ihop socker och äggula. Vispa ner äggvispet i den varma gräddmjölken och sjud under omrörning till 85 grader. Tillsätt gelatinbladen och sila krämen ned över chokladen. Mixa eller vispa till en slät kräm. Låt sätta sig i frys.
  5. Marängsmörkräm
    Vispa äggvita, socker och salt över vattenbad tills sockret helt har smält och marängen känns len mellan fingrarna, det tar ca 5 min. Vispa hela tiden! Ta bunken från vattenbadet och kör den med vispen på medelhastighet tills marängen svalnat, ca 15 min.
  6. Lägg i smöret i tärningar och låt det gå in helt medan vispen går på medelhastighet. Vispa sedan på hög hastighet tills smörkrämen gått ihop ordentligt och fått en jämn och fin konsistens. Smaksätt med frön från vaniljstång.
  7. Montering
    Varva tårtbottnar med chokladkräm och karamelliserade hasselnötter. Spackla tårtan med smörkrämen och täcke med fondant eller marsipan.
8 februari 2018

Fler goda recept