Kejsarkronor

Kejsarkronor
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Kejsarkronor

7 ingredienser

Mördegskaka fylld med mandelkräm som påminner lite om mazarain men som istället för ett glasyrtäcke täcks av mördegsremsor lagda i kors. Bakverket är också känt under namnet polynéer.

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g vetemjöl
  • 75 g smör, tärnat
  • 50 g florsocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 250 g mandelmassa, rumsvarm
  • 1 ägg
  • 1 äggvita

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Plasta in degen och lägg i kylen 30 minuter.

Fyllning

  1. Blanda ihop mandelmassa, ägg och äggvita till en slät massa.
  2. Sätt ugnen på 190 grader.
  3. Kavla ut mördegen 2 mm tunn.
  4. Fodra smorda formar med degen.
  5. Fyll formarna med fyllningen, ca 2/3 delar.
  6. Skär remsor av mördeg. Lägg ett kors ovanpå fyllningen och nyp till i kanterna så att korset fäster mot formens mördeg.
  7. Grädda ca 12-15 minuter.