Kebabtallrik på entrecôte

NYHET
Kebabtallrik på entrecôte

Kebabtallrik på entrecôte

22 ingredienser

30 min

Edvin Bredefeldt gästar Nyhetsmorgon och lagar kebabkött på entrecôte. Tillsammans med bröd, tahiniyoghurt, smörstekt lök och tabbouleh blir det en riktig fullträff till middag!

Ingredienser

portioner

Tabbouleh

  • 3 tomater, i bitar
  • 1 gurka, i bitar
  • 1 citron, pressad saft
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 dl couscous, okokt
  • 1 knippe färsk bladpersilja (stort knippe)
  • 1 knippe färsk koriander (litet knippe)
  • 1 knippe mynta (mycket litet knippe)
  • salt

Tahiniyoghurt

  • 5 dl grekisk yoghurt (eller turkisk yoghurt)
  • 0,5 dl tahinipasta
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 citron, pressad saft

Smörstekt lök

  • 350 g gul lök, klyftad
  • 50 g smör
  • matolja (till stekning)

Kebabkött

  • 600 g entrecôte, i skivor
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 3 tsk salt

Servering

  • chiliflakes (helst gouchugaru)
  • bröd

Gör så här

Tabbouleh

  1. Blanda hackad tomat och gurka med lite salt, hälften av citronsaften, hälften av olivoljan och torr couscous.
  2. Låt stå att svälla till rätt konsistens.
  3. Blanda i örter precis innan servering samt smaka av med mer salt, citron och olja.

Tahiniyoghurt

  1. Blanda alla ingredienser till tahiniyoghurten.
  2. Låt såsen stå i kylskåpet fram till servering.

Smörstekt lök

  1. Hetta upp en stekpanna tills den är ordentligt varm och häll lite olja i botten.
  2. Häll ner löken i pannan och låt den få ordentligt med färg.
  3. Sänk sedan värmen till låg. Tillsätt smör och låt det stå och puttra.

Kebabkött

  1. Om du använder hela kryddor så rosta dem i en het stekpanna och mixa dem sedan till ett pulver.
  2. Blanda sedan kryddorna med saltet.
  3. Om du använder färdigmalda kryddor blandar du dem direkt med salt.
  4. Ställ sedan kyddsaltet åt sidan.
  5. Stek eller grilla köttet till önskad innertemperatur, jag gillar 55 grader, men där är vi ju olika.
  6. Låt köttet vila i 5 minuter, strimla det sedan och krydda med kryddsaltet. Allt kryddsalt kommer inte att behövas, men strö på rejält.

Servering

  1. Klicka upp tahiniyoghurt i botten på halva tallriken och toppa med smörstekt lök.
  2. Lägg köttet ovanpå löken och tabbouleh vid sidan om.
  3. Strö chiliflakes över, mängd efter behag som farbror Melker säger.
  4. Servera med bröd.