Kåsan


Foto: TV4
Kåsan
9 ingredienser
40 m
Kåsan är en festlig drink med fläderbärssirap som du med färdel förbereder hemma och sedan njuter av på din utflykt i skogen.
Se Bella Porcile laga receptet

Ingredienser
Fläderbärssirap
- fläderbär
- vatten
- strösocker
- ev hel nejlika (ingefära, stjärnanis eller kanel)
Drink
- 20 cl fläderbärssirap
- 10 cl vatten
- 10 cl gin (Forest gin Norrbottens destilleri)
- 1,5 dl grädde, lättvispad
- fläderbär (eller växtpulver)
Gör så här
Fläderbärssirap
- Koka upp lika delar bär och vatten och låt det småputtra ca 30 minuter.
- Sila sedan av juicen och pressa lätt på bären för att få med mycket smak. Låt svalna.
- Värm sen på igen med lika delar socker som vätska tills sockret löst upp sig. Dra av från plattan.
- Låt svalna igen och häll därefter upp på väl rengjorda glasflaskor. Vill du kan du utöver fläderbären addera extra smaksättning, såsom nejlika, färsk ingefära, stjärnanis eller varför inte kanel. Håller ca två månader i kyl.
Drink
- Värm upp all sirap och vatten på spisen tills det blir hett, men inte kokande.
- Häll gin i en termos och fyll upp med det varma.
- Köp 3 dl vispgrädde men spara hälften hemma.
- Ta med dig alla komponenter till drinken ut i skogen.
- Skaka grädden i sin förpackning tills den blir krämig.
- Häll upp gin från termos i en kåsa. Häll försiktigt på grädden så den lägger sig på toppen. Pudra över bärpulver.