Kärnmjölkshorn

37 röster

Det här receptet ger dig en bornholmsk bulle med glasyr. Traditionella kärnmjölkshorn innehåller hallonsylt men den här varianten från Mandelmanns gård är fyllda med aprikoser.

Visa mer

Du behöver

Deg

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl kärnmjölk (vätska som är kvar när smöret kärnats av grädden, vasslen från avrunnen yoghurt fungerar också)
  • 50 g jäst
  • 4 msk socker
  • 4 ägg
  • 2 tsk salt
  • ca 2 l vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling

Mandelkräm

  • 5 dl sötmandel
  • 1,5 dl socker
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg

Fyllning

  • aprikoser, skivade

kristyr

  • 1 äggvita
  • 3 dl florsocker
  • 1 krm ättika (12 %)

Garnering

  • sötmandel, hackad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Deg
    Smält smöret och tillsätt kärnmjölken, det ska vara fingervarmt, 36 grader
  2. Rör i jästen och tillsätt socker. Rör runt tills allt har löst sig.
  3. Tillsätt ägg, salt och nästan allt vetemjöl, men sparar lite till utbakningen. Ha i lite vetemjöl i taget så blir det lättare att blanda degen.
  4. Arbetar degen tills den släpper bunkens kanter. Sedan är det dags för den att jäsa under duk i ca 30 minuter.
  5. Mandelkräm
    Gör mandelkrämen under tiden degen jäser.
  6. Börja med att mala mandeln i en mandelkvarn och blandar med socker, smör och ägg till en kräm.
  7. Kärnmjölkshorn
    Ta sedan upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 5-6 bitar. Kavla sedan ut var och en till runda, tunna kakor. Bred på mandelkräm över hela som en pizza.
  8. Skär sedan varje del i åtta trekantiga tårtbitar och lägg på skivade aprikoser eller hallonsylt på det bredaste stället.
  9. Rulla sedan ihop till gifflar och forma till horn (börja med den breda sidan och avsluta med den spetsiga). Lägg dem med skarven ned på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i 30 minuter.
  10. Efter 30 minuter pensla hornen med lätt uppvispat ägg och grädda dem i ugnen i 8-10 minuter på 225 grader.
  11. Låt svalna på galler under handduk.
  12. Kristyr
    Vispa äggvita, ättiksprit och florsocker till en ganska fast, men rinnande smet. Ringla kristyren över hornen. Man kan även garnera med lite hackad mandel.
  13. Färdiga att ätas!
29 januari 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...