Karlsbaderbullar med jordgubb, mandel och vanilj

69 röster
3 h
25 bullar

Somriga bullar gjorda på karlsbaderdeg fyllda med jordgubbssylt, mandelmassa och vanilj. Pensla i smör och vänd i socker vid servering. Bjud gärna med ett glas saft eller en kopp kaffe till sommarfikat!

Karlsbaderdeg är en lite finare vetedeg som här även innehåller bakpulver. Det ger en bulle med lite sprödare deg.

Visa mer
3 h
25 bullar

Du behöver

Karlsbaderdeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk (2,5 dl), rumsvarm
  • 660 g vetemjöl (11 dl)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 180 g smör, rumsvarmt
  • 10 g bakpulver (2 tsk)
  • 6 g salt (1 tsk)
  • 55 g ägg (1 st)

Till pensling

  • 100 g smör
  • 170 g strösocker (4 dl)
  • Vanilj- och mandelfyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 15 g vaniljsocker (1 msk)
  • 3 g salt
  • 150 g jordgubbsylt av fin kvalité
  • smör till pensling efter bakning
  • strösocker

Gör så här

  1. Karlsbaderdeg
    Smula jästen i bunken till köksmaskinen.
  2. Häll mjölken över jästen och blanda runt.
  3. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  4. Vanilj- och mandelfyllning
    Blanda mandelmassa, vaniljsocker och salt. Rör ner smöret, lite i taget, tills du har en slät fyllning.
  5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en kvadrat.
  6. Bred på ett jämnt lager med vanilj- och mandelfyllning. Fördela därefter jordgubbssylten över.
  7. Rulla ihop till en rulle och skär i lagom stora bullar.
  8. Lägg i bullformar och låt jäsa under duk i minst 60-90 minuter.
  9. Sätt ugnen på 220 grader.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  11. Smält smör till pensling. Pensla bullarna med lätt med det smälta smöret och doppa dem i socker.
23 juni 2018

Fler goda recept