• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Karlsbaderbullar med jordgubb, mandel och vanilj

Karlsbaderbullar med jordgubb, mandel och vanilj
Foto: Tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Karlsbaderbullar med jordgubb, mandel och vanilj

11 steg att laga

18 ingredienser

3 h

Somriga bullar gjorda på karlsbaderdeg fyllda med jordgubbssylt, mandelmassa och vanilj. Pensla i smör och vänd i socker vid servering. Bjud gärna med ett glas saft eller en kopp kaffe till sommarfikat!

Karlsbaderdeg är en lite finare vetedeg som här även innehåller bakpulver. Det ger en bulle med lite sprödare deg. 

Ingredienser

portioner25 bullar

Karlsbaderdeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk, rumsvarm [2,5 dl]
  • 660 g vetemjöl [11 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 180 g smör, rumsvarmt
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]

Till pensling

  • 100 g smör
  • 170 g strösocker [4 dl]
  • Vanilj- och mandelfyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3 g salt
  • 150 g jordgubbsylt, av fin kvalité
  • smör, till pensling efter bakning
  • strösocker

Gör så här

  1. Karlsbaderdeg
    Smula jästen i bunken till köksmaskinen.
  2. Häll mjölken över jästen och blanda runt.
  3. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  4. Vanilj- och mandelfyllning
    Blanda mandelmassa, vaniljsocker och salt. Rör ner smöret, lite i taget, tills du har en slät fyllning.
  5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en kvadrat.
  6. Bred på ett jämnt lager med vanilj- och mandelfyllning. Fördela därefter jordgubbssylten över.
  7. Rulla ihop till en rulle och skär i lagom stora bullar.
  8. Lägg i bullformar och låt jäsa under duk i minst 60-90 minuter.
  9. Sätt ugnen på 220 grader.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  11. Smält smör till pensling. Pensla bullarna med lätt med det smälta smöret och doppa dem i socker.