Kärleksmumstårta

POPULÄRT
Kärleksmumstårta
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kärleksmumstårta

15 ingredienser

Finns det något bättre än kärleksmums? En kärleksmumstårta såklart! Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm.

Se fler bilder på tårtan på Camilla Hamids blogg >>

TIPS!

Gör tårtan äggfri genom att byta ut äggen mot spadet från 1 paket blötlagda kikärtor.
Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix.

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 150 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Kärleksmumsfrosting

  • 200 g mörk choklad
  • 150 g smör (mjukt, rumsvarmt)
  • 600 g färskost
  • 1 dl espresso (eller bryggkaffe)
  • 1 dl kakao
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl riven kokos (att dekorera med)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner mjölken. Ställ åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en tjock smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  6. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i tre.
  7. Frostingen gör du genom att grovhacka den mörka chokladen och smälter den över ett vattenbad. Låt svalna.
  8. Vispa smör och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt kaffe och kakao. Vispa lite till.
  9. Häll ner den smälta chokladen och vispa till en jämn och krämig smet.
  10. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop med slickepott.
  11. Fyll och täck tårtan rikligt med frosting. Använd det sista som blir över till att spritsa på tårtan. Dekorera med kokosflingor.
  12. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.