Parfait på saffran, honung och citron

Foto: TV4
Parfait på saffran, honung och citron
13 ingredienser
Parfait på saffran, honung och citron, serveras med flarn och bärkross
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Parfait
- 3 äggulor
- 0,5 dl honung
- 0,25 dl strösocker
- 0,5 g saffran
- 3 dl vispgrädde, vispad
- 0,5-1 citron, pressad
flarn
- 25 g smör, rumstempererat
- 0,5 dl vetemjöl
- 0,4 dl strösocker
- 50 ml glykos [1 tub]
Bärkross
- 200 g frysta hallon
- 100 g frysta björnbär
- 1 msk florsocker
Gör så här
Parfait
- I en skål, vispa äggulor poröst tillsammans med honung, socker och saffran.
- I en annan skål, vispa grädden tills den har lite fastare konsistens än filmjölk. Rör ner äggblandningen i grädden med en slickepott och pressa i citronen. Det är viktigt att du smakar på citronen och bedömer hur mycket vätska den innehåller då detta kan variera rejält från citron till citron.
- Lägg plastfolie i fyra små glas och häll därefter i blandningen. Ställ in i frysen och låt stå i minst 2,5 timmar innan servering - gärna över natten.
Flarn
- Värm ugnen till 175 grader..
- Vispa ihop alla ingredienser i en skål. Fyll smeten i en spritspåse.
- Spritsa längder på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Se till att ha några cm avstånd mellan varje längd.
- Grädda i 7-10 min eller tills flarnen fått en gyllenbrun yta. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt sedan i lagom stora bitar.
Bärkross
- Krossa hallon och björnbär med 1 msk florsocker. Servera parfait toppat med de syrliga bären och stick ned ett flarn. Garnera med citronmeliss.