Karamellkladdkaka med päron

koket.se
Karamellkladdkaka med päron
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Karamellkladdkaka med päron

12 ingredienser

30 m

Är du sugen på att testa en ny version av kladdkaka? Den här smarriga karamellkladdkakan med päron gör ingen besviken!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Karamellkladdkaka

  • smör (till formen)
  • 150 g karamellchoklad
  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5-1 citron, ekologiska
  • 1-2 päron

Rostad karamellchoklad

  • 100 g karamellchoklad

Servering

  • 3 dl grädde, lättvispad
  • karamellchoklad, rostad
  • färska örter

Gör så här

Karamellkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Hacka karamellchokladen fint.
  3. Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält.
  4. Häll över smeten i en skål för att svalna helt.
  5. Vispa ihop strösocker och ägg för hand, du behöver inte vispa länge utan bara så det går ihop. Häll i det avsvalnade chokladsmöret och rör om.
  6. Sikta i vetemjöl i smeten och vänd runt med en slickepott.
  7. Tvätta och skrubba citronen. Riv ner zest och pressa i saften i smeten. Vänd runt så allt blandas.
  8. Smöra en form med smör som är 22 centimeter i diameter.
  9. Häll ner smeten i formen.
  10. Skär tunna skivor av päron och lägg i kakan.
  11. Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara något lös i mitten.
  12. Ta ut kakan och låt svalna helt i kylen innan servering.

Rostad karamellchoklad

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Hacka karamellchokladen och sprid ut den på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Bränn av chokladen i 3-5 minuter i ugnen tills den har en gyllene färg.
  4. Ta ut chokladen och hacka den ytterligare lite till. Låt svalna helt.

Servering

  1. Servera kladdkakan med lättvispad grädde, rostade karamellchoklad och färska örter.