Karamelliserat äpple med kolasås
Karamelliserat äpple med kolasås
21 ingredienser
30 m
Karamelliserat äpple med kolasås, havreflarn och äppelsorbet är en succé att servera efter maten.
Ingredienser
Äppelsorbet
- 1 blad gelatin
- 50 g grädde
- 120 g strösocker
- 400 g äpple
- 70 g äppeljuice
Karamelliserade äpplen
- 100 g strösocker
- 1 dl äppeljuice
- 4 äpplen
- 1 citron
Kolasås
- 100 g grädde
- 100 g strösocker
- 3 g majsstärkelse
- 100 g grädde
- 5 g rosmarin
- ca 2 g flingsalt
Havreflarn
- 150 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
Topping
- 0,5 kruka färsk körvel
Gör så här
Havreflarn
- Blanda ihop alla ingredienser i en mixer/ blandare med vinge och låt gå i ca 2min. Tillsätt ev 1msk vatten om degen känns torr.
- Rulla små bolla ca 2-3cm i diameter och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Baka i ugnen på 175grader i ca 7-8min alt tills sol blivit gyllenbruna.
Äppelsorbet
- Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter.
- Koka upp grädde med socker och lägg i gelatinet.
- Mixa sedan med resterande ingredienser och kör i glassmaskinen.
Karamelliserade äpplen
- Mät upp socker i en kastrull på medelvärme. När sockret är gyllenbrunt så häll i äppeljuicen och koka tills sockret smälter.
- Häll ner äppelbitar och koka ca 5 minuter tillsammans med juice och skal från citronen.
Kolasås
- Koka 100 g grädde med 100 g socker till 120 grader.
- Tillsätt sedan majsstärkelse, 100 g grädde och rosmarin. Låt koka till 103 grader.
- Kyl ner kolasåsen och sila sedan bort rosmarinen och smaka upp med flingsalt.
Montering
- Montera din efterrätt med äpple och kolasås i botten. Toppa med ett havreflarn, äppelsorbet (vill du imponera spritsa ut din sorbet på toppen). Avsluta med några dekorativa kvistar körvel på toppen.