Karamelliserat äpple med kolasås, havreflarn och äppelsorbet är en succé att servera efter maten.
Ingredienser
Äppelsorbet
1 blad gelatin
50 g grädde
120 g strösocker
400 g äpple
70 g äppeljuice
Karamelliserade äpplen
100 g strösocker
1 dl äppeljuice
4 äpplen
1 citron
Kolasås
100 g grädde
100 g strösocker
3 g majsstärkelse
100 g grädde
5 g rosmarin
ca 2 g flingsalt
Havreflarn
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
Topping
0,5 kruka färsk körvel
Gör så här
Havreflarn
Blanda ihop alla ingredienser i en mixer/ blandare med vinge och låt gå i ca 2min. Tillsätt ev 1msk vatten om degen känns torr.
Rulla små bolla ca 2-3cm i diameter och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
Baka i ugnen på 175grader i ca 7-8min alt tills sol blivit gyllenbruna.
Äppelsorbet
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter.
Koka upp grädde med socker och lägg i gelatinet.
Mixa sedan med resterande ingredienser och kör i glassmaskinen.
Karamelliserade äpplen
Mät upp socker i en kastrull på medelvärme. När sockret är gyllenbrunt så häll i äppeljuicen och koka tills sockret smälter.
Häll ner äppelbitar och koka ca 5 minuter tillsammans med juice och skal från citronen.
Kolasås
Koka 100 g grädde med 100 g socker till 120 grader.
Tillsätt sedan majsstärkelse, 100 g grädde och rosmarin. Låt koka till 103 grader.
Kyl ner kolasåsen och sila sedan bort rosmarinen och smaka upp med flingsalt.
Montering
Montera din efterrätt med äpple och kolasås i botten. Toppa med ett havreflarn, äppelsorbet (vill du imponera spritsa ut din sorbet på toppen). Avsluta med några dekorativa kvistar körvel på toppen.