Karamelliserade hasselnötter

Karamelliserade hasselnötter
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Karamelliserade hasselnötter

11

4 ingredienser

30 m

Karamelliserade hasselnötter som först får koka i sockerlag och sedan friteras i olja. Nötterna får en tunn yta av karamell och är nästan omöjliga att sluta äta! 

Ingredienser

 • valfri mängd ekologiska hasselnötter
 • neutral olja, till fritering
 • sockerlag
 • salt

Gör så här

 1. Rosta hasselnötterna på 180 grader tills de har ett mörkt skal. Låt dem svalna och skala sedan smidigast genom att lägga nötterna i en kökshandduk och gnugga dem mot varandra. Det gör inget om lite skal sitter kvar.
 2. Sedan behöver du två kastruller. En kastrull med en neutral olja (tex druvkärnsolja eller en mildare olivolja) och en kastrull med en sockerlag på hälften socker, hälften vatten.
 3. Tänk på att alltid vara försiktig när du friterar, oljan håller en väldigt hög temperatur och detta är inget recept barn bör vara med att göra. Man kan INTE hälla sockerlagen ner i oljan!
 4. Koka hasselnötterna i sockerlagen i ca 15 minuter. (Sockerlagen är sedan god att spara och pensla bullar med!)
 5. Parera med att värma på oljan till ca 170 grader och lyft sedan upp lite hasselnötter i taget med en hålslev. Låt nötterna rinna av ordentligt innan du friterat så du inte häller i sockerlag i oljan, det är väldigt viktigt!
 6. Lägg i avrunna hasselnötter i oljan och fritera tills de är gyllenbruna. Ta upp dem med hålsleven igen och lägg ut på en plåt, salta i lagom mängd innan de svalnat.
 7. Det som händer här är att det ligger ett tunt lager sockerlag runt varje nöt som friteras i oljan och stelnar sedan när den svalnar vilket ger en tunn, tunn karamellig yta där saltet fastnar.
 8. Upprepa tills alla nötter är friterade och saltade. Förvara dem torrt. Man kan spara oljan, men sila den först.