Karamelliserad toast

Karamelliserad toast
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Karamelliserad toast

24 ingredienser

1 h

Karamelliserad toast med lemon curd blir ett gott avslut på en härlig middag.
Vintips: Dr Loosen, Riesling Beerenauslese, 2018. Nr 5364.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Grapefruktsgéle

  • 250 g blodgrapejuice, silad
  • 25 g lönnsirap
  • 3 g agar-agar

Pannkakssmet

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 5,5 dl mjölk
  • 0,5 dl äppelmust
  • 0,5 krm salt
  • ca 0,5 krm vaniljpulver

Toast

  • 4 skivor briochebröd (eller mjölkbröd)
  • 1 sats pannkakssmet (se recept ovan)
  • 2-3 msk rörsocker
  • 3 msk smör

Vaniljcréme

  • 1 dl mjölk
  • 0,25 vaniljstång
  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk smör

Citron- och yuzucreme

  • 120 g yuzujuice
  • 120 g citronsaft
  • 125 g vatten
  • 50 g strösocker
  • 8 g agar-agar

Gör så här

Grapefruktsgéle

  1. Mät upp alla ingredienser i en kastrull. Vispa runt och koka upp blandningen.
  2. Sila blandningen och låt svalna i kylen.
  3. Blanda sedan ihop gelén till en kräm och lägg i spritspåse.

Citron- och yuzucreme

  1. Koka upp citronjuice och yuzu med vatten och hälften av sockret, låt koka och vispa ca 8-10 min.
  2. Tillsätt sedan agar och socker, vispa och koka i ca 3-5 min.
  3. Häll upp i en metallbehållare och låt svalna i kyl.
  4. Mixa och lägg i spritspåse.

Pannkakssmet

  1. Rör ihop mjöl och ägg till en smet.
  2. Häll i lite mjölk och äppelmust i taget.
  3. Tillsätt slutligen salt och vaniljpulver.

Toast

  1. Doppa skivorna i pannkakssmeten ganska länge så att brödet drar åt sig smeten.
  2. Stek sedan brödet gyllene i smör.
  3. Strössla rörsocker på brödet och bränn av försiktigt med en brännare tills sockret smälter. Alternativt stek brödet i socker om du inte har en brännare.
  4. Dela brödet på mitten.
  5. Servera med citron- och yuzicremen och grapefruktsgéle.