Karamelliserad lökpaj med getost

POPULÄRT
Karamelliserad lökpaj med getost
Foto: Tv4
Jennifer Eriksson profilbild
Jennifer Eriksson profilbild

Karamelliserad lökpaj med getost

19 ingredienser

1 h

Paj är alltid trevligt att bjuda på. Den här lökpajen blir dessutom extra lyxig med en syrlig ricottakräm.

Se Jennifer Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
6 - 8 bitar

Pajdeg

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 msk vatten
  • salt

Fyllning

  • 5 gula lökar
  • 50 g smör
  • 0,5 krm strösocker
  • 2 dl crème fraîche
  • 150 g färskost
  • 200 g getost
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 dl parmesanost
  • salt

Ricottakräm

  • 50 g ricotta
  • 1,5 dl parmesanost
  • 0,5 citron, zest
  • olivolja

Servering

  • gräslök
  • färsk timjan

Gör så här

Håll skärmen tänd

Pajdeg

  1. Blanda det rumstempererade smöret med mjölet till en smulig deg.
  2. Tillsätt lite vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform som är ca 24 cm i diameter. Nagga i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.

Fyllning

  1. Skiva, eller mandolina, löken ganska tunt. Stek löken i 50 g smör i ca 10 minuter. Målet är att den ska bli söt och god.
  2. Tillsätt en nypa salt och socker.
  3. Häll ner löken i en skål med crème fraiche, färskost och smulad getost. Blanda i timjan, salt och peppar.
  4. Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet och riv över ca 1 dl parmesanost.
  5. Grädda pajen i ugnen i ca 25 minuter på 225 grader.

Ricottakräm

  1. Blanda under tiden ihop ricotta med finriven parmesan, citronsaft och zest. Häll i en skvätt olivolja också.

Servering

  1. Klicka sedan ut krämen på en något avsvalnad paj. Gör en grop i varje krämklick och fyll upp med lite olivolja.
  2. Toppa pajen med finhackad gräslök och timjan.