Kaningryta från Mykonos

Kaningryta från Mykonos
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kaningryta från Mykonos

13 ingredienser

I den här rätten är det viktigt att ha rejält med gul lök, det är då den får så fin smak. Bjud bara bröd till eller kanske kokt potatis. Naturligtvis kan du använda receptet till hare eller pröva det på en färsk kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg kanin (med ben)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,75 tsk muskot, riven
  • 1,5 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 1 l hönsbuljong
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Dela kaninen i bitar. Krydda dem med salt och peppar och vänd i vetemjöl.
  2. Skala lökarna och skär dem i 4 delar. Skala vitlöksklyftorna. Häll olivoljan i en gryta och sätt den på stark värme. Lägg i löken när oljan blivit het, men inte börjat ryka. Fräs den i 5-6 minuter och krydda sedan med muskot och timjan. Häll på vin och vinäger, lägg i vitlöksklyftorna och lagerbladet och salta. Lägg på locket och sänk värmen.
  3. Låt en stekpanna bli het på stark värme med så mycket olja att den skyler bottnen. Bryn kaninbitarna i omgångar när oljan är het och precis börjar ryka. Lägg över bitarna i grytan.
  4. Spä med hönsbuljong. Buljongen ska nå upp till 3/4 av köttet. Lägg på lock och sjud på svag värme i minst 1 timme. Det kan ta ända till 1 1/2 timme innan köttet är mört. Det är bättre att koka lite för länge än tvärtom.