Kanelstekta äppelklyftor på mandelbotten med plommonsås

Kanelstekta äppelklyftor på mandelbotten med plommonsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kanelstekta äppelklyftor på mandelbotten med plommonsås

13 ingredienser

En god dessert som tar lite tid att laga. Det är inte svårt, men du måste vara noggrann. Provlaga gärna en gång innan du bjuder gäster på den här desserten.

Ingredienser

portioner
  • 2 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • smör, till stekning
  • 100 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 1 ägg

Plommonsås:

  • 75 g katrinplommon
  • 0,33 dl strösocker
  • 15 g smör
  • 3 dl äppelcider

Till servering:

  • grädde, vispad
  • färska jordgubbar

Gör så här

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Vispa ihop den rivna mandelmassan med smöret, till en luftig konsistens. Vispa upp och tillsätt ägget. Smörj ett bakplåtspapper. Bred ut smeten på pappret till en rektangel som är ca 1 cm tjock. Grädda i ca 12 minuter, tills ytan blir gyllenbrun. Låt bottnarna svalna och skär dem i trekanter.
  2. Plommonsås: Koka upp plommon, socker, smör och cider i 5 minuter. Mixa allt och passera, spä eventuellt med vatten.
  3. Äppelklyftor: Skala, kärna och klyfta äpplena. Vänd klyftorna i strösockret och kanelen. Stek äpplena i smör. Fördela klyftorna på mandelbottnarna. Servera plommonsås, grädde och färska bär till.