Kanelbullesockerkaka med brynt smör
Kanelbullesockerkaka med brynt smör
12 ingredienser
1 h
Gör sockerkakan extra lyxig med kanelfyllning och brynt smör. Det kan bli en riktig succé!
Ingredienser
Sockerkaka
- 150 g smör
- 4 ägg
- 2 dl ljust muscovadosocker
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 1 krm salt
- 1 dl yoghurt (gärna hög fetthalt)
Kanelblandning
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker (mjukt)
- 3 tsk malen kanel
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader över- och under värme.
- Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5-2 liter.
Sockerkaka
- Smält och bryn smöret tills det är bärnstensfärgat. Låt svalna helt.
- Vispa ägg och muscovadosocker riktigt luftigt med hjälp av en elvisp eller assistent.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
- Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt med en slickepott.
- Tillsätt mortlad kardemumma, salt, brynt smör och naturell yoghurt. Vänd runt med en slickepott.
Kanelblandning
- Blanda strösocker, farinsocker och kanel till kanelblandningen.
Sockerkaka forts.
- Häll en tredjedel av smeten i formen och strö över hälften av kanelblandningen.
- Ta en grillpinne och "swirla". Häll i ytterligare en tredjedel av smeten ovanpå, häll över sista delen av kanelblandningen och "swirla" på nytt.
- Toppa slutligen med det sista av smeten.
- Ställ in formen näst längst ner i ugnen och grädda i ca 45 minuter (känn med en sticka).
- Pudra över lite florsocker innan servering.