• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Kanelbullesockerkaka i långpanna

278 röster
50 m
30 bitar
Kanelbullesockerkaka i långpanna
Foto: Tv4
50 m
30 bitar

Du behöver

Sockerkaka

  • 110 g smör, smält
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • ca 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker

Fyllning

  • 100 g smör, smält
  • 1 dl brunt farinsocker (annars hälften farin och hälften strösocker)
  • 1-2 msk malen kanel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl pärlsocker (att strö över, kan uteslutas)

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-4 msk mjölk

Gör så här

  1. Sockerkaka
    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en långpanna (ca 25X35 cm) med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och kardemumman och låt stå och svalna.
  3. Sikta vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vit och pösigt. Tillsätt mjöl och vätska i två omgångar och vänd lätt med en slickepott till en klumpfri tjock smet.
  5. Häll smeten i pannan och släta till ytan.
  6. Fyllning
    Smält smöret till fyllningen i en kastrull på spisen. Ta bort från plattan och blanda i resten av ingredienserna till fyllningen.
  7. Klicka fyllningen över kakan. Med spetsen av en kniv vänd runt och blanda lätt. Strö eventuellt över pärlsocker.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen ca. 20–25 minuter eller känn med en provsticka så att kakan känns klar. Tiden varierar från ugn till ugn.
  9. Glasyr
    Blanda alla ingredienser till glasyren, börja med mindre mängd mjölk och addera vid behov, glasyren ska bli tjockflytande men fortfarande rinnig.
  10. Ringla glasyren över den varma kakan och den kommer att stelna ganska fort.
  11. Servering
    Skär kakan i lagom bitar och servera den varm eller rumstempererad.
  12. Förvaras svalt i låda med lock.
12 januari 2020