Kanelbulle anno 2017

Daniel Lindeberg

Kanelbulle anno 2017

Av: Daniel Lindeberg

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

I början av 2017 var det dags att uppdatera kanelbullen med en mer käftsmällskanelsmak, och farinsockret ger både sötma och lite mer djup i smaken. Farinsocker är dessutom bra att ha till hands …en irish coffee är aldrig fel till en nybakad kanelbulle. /Daniel

Ingredienser

portioner bullar

Vetedeg

  • 500 g vatten
  • 1150 g vetemjöl speciel
  • 200 g strösocker
  • 200 g normalsaltat smör
  • 25 g kardemumma, grovmalen
  • 70 g jäst
  • 15 g salt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 360 g smör, rumstempererat, normalsaltat och tärnat
  • 55 g brunt farinsocker
  • 45 g malen kanel

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Äggstrykning

  • 2 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk vatten

Topping

  • 1 dl pärlsocker
  • 0,5 dl sötmandel, strimlad

Gör så här

Vetedeg

  1. Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet cirka 5 minuter.
  2. Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter, tills degen är homogen och fått bra glutenutveckling. Testa genom att göra ett glutenfönster: Ta en degboll och dra ut så det bildas ett fönster. Om degen håller ihop och inte går sönder har du en bra glutenutveckling och en bra grunddeg.
  3. Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den till en cirka 30 x 25 cm stor rektangel, lägg på en bricka och
  4. ställ in i kylen 1-2 timmar, tills degen är kall.

Fyllning

  1. Blanda mandelmassa och smör (lättast att göra detta i degblandaren), tillsätt lite smör i taget så undviker du klumpar. Blanda farinsocker och kanel och tillsätt till blandningen. Ställ åt sidan.

Sockerlag

  1. Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan.
  2. Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen.
  3. »Dofta« bordet genom att kasta ut lite mjöl, och kavla ut degen till en cirka 50 x 50 cm stor kvadrat som är cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper.
  4. Bred ut fyllningen på degen.
  5. Gör ett treslag. Kavla ut degen till en cirka 30 x 70 cm stor rektangel.
  6. Skär med hjälp av en pizzaslicer, alternativt med en kniv, cirka 1-1,5 cm breda remsor. Gör en bullknut Dr Style genom att ta en remsa i taget och tvinna. Vik remsan på mitten. Ta tag i öglan med höger handen och tvinna två varv med vänsterhanden, samtidigt som du håller högerhanden still. Ta änden som du har i vänsterhanden och för den igenom öglan underifrån. Fäst änden under bullen.
  7. Lägg bullarna i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 timmar.
  8. Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur.
  9. Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt den komma upp i rätt gradantal.

Äggstrykning

  1. Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och mandel.
  2. Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter.
  3. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler.