Kanelbullar på Karlsbaderdeg

NYHET
Kanelbullar på Karlsbaderdeg
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Kanelbullar på Karlsbaderdeg

17 ingredienser

1 h + jäsning

Det närmar sig kanelbullens dag och det firar vi med Hilda Kirkhoffs lyxiga kanelbullar på Karlsbaderdeg!

Ingredienser

sats

Fördeg

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker

Deg

  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 äggulor
  • 8 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 dl mjölk

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl farinsocker, mjukt
  • 2-3 msk malen kanel
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk ljus sirap

Pensling och garnering

  • 1 ägg, uppvispat med en nypa salt
  • pärlsocker

Gör så här

Fördeg

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll i kall mjölk. Rör om så att jästen löses upp.
  2. Tillsätt vetemjöl och strösocker.
  3. Arbeta degen 10 minuter på låg hastighet.
  4. Plasta bunken och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i 30 minuter.

Deg

  1. Tillsätt socker och salt i fördegen.
  2. Arbeta in äggulor, vetemjöl och mjölk. Kör degen 5 minuter på låg hastighet.
  3. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta degen ytterligare ca 10 minuter.
  4. När degen är väl arbetad så plasta in bunken och låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur. Du kan även kalljäsa degen under natten i kylen.

Fyllning

  1. Rör ihop smör, farinsocker, kanel, mjöl och sirap till en jämn och bredbar massa.
  2. Kavla ut hela degen till en stor platta, ca 1 cm tjock.
  3. Bred på kanelfyllningen i ett jämnt lager.
  4. Vik in den första tredjedelen av degen mot mitten.
  5. Vik sedan den andra tredjedelen ovanpå, så att du får tre lager deg med fyllning mellan.
  6. Kavla lätt ovanpå den vikta degen för att jämna ut tjockleken.
  7. Skär degen i 2 cm breda remsor.
  8. Tvinna varje remsa och snurra ihop till en knut.
  9. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Pensling och garnering

  1. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  2. Grädda på 210 grader varmluft i ca 8 minuter.