Kanelbullar i långpanna med äpple och vaniljkräm

NYHET
Kanelbullar i långpanna med äpple och vaniljkräm
Foto: Eman Syed
Nada Khwaiter
Nada Khwaiter

Kanelbullar i långpanna med äpple och vaniljkräm

30 ingredienser

2 h + jästid

"Mjuka, saftiga cinnabuns med kalljäst deg, len vanilj- och kardemummafyllning, hemkokt äppelkompott och en generös klick silkeslen vaniljkräm i mitten. Perfekta till helgfikat, och precis lika goda dag två." /Nada

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Fördeg

  • 40 g jäst
  • 400 g mjölk, kall [4 dl]
  • 430 g vetemjöl special [ca 7 dl]

Deg

  • Hela fördegen (se ovan)
  • 175 g strösocker (2 dl)
  • 1 vaniljstång (eller 2½ tsk vaniljsocker)
  • 2,5 tsk kardemummakärnor, nymortlad
  • 0,75 tsk salt
  • 385 g vetemjöl special (ca 7 dl)
  • 210 g smör, rumsvarmt

Vanilj–kardemummafyllning

  • 160 g smör, rumsvarmt
  • 80 g florsocker (ca 1,25 dl)
  • 1 msk vaniljpaste ( eller frön från 1 vaniljstång)
  • 0,75 tsk kardemummakärnor, nymortlad
  • 1 msk majsmjöl
  • 0,5 krm salt

Äppelkompott

  • 3-4 fasta äpplen (t.ex. Ingrid Marie, Jazz eller Pink Lady)
  • 40 g smör
  • 2 msk rörsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk majsstärkelse (+ lite vatten)

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,4 dl majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
  • 50 g smör

Till pensling

  • smör, smält

Gör så här

Håll skärmen tänd

Fördeg

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken.
  2. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en lös deg.
  3. Täck och låt jäsa i kyl minst 8 timmar, gärna över natten.

Deg

  1. Tillsätt strösocker, vanilj, kardemumma och salt i fördegen.
  2. Arbeta in mjölet, lite i taget.
  3. Tillsätt smöret i små bitar när degen börjar släppa bunkens kanter.
  4. Knåda till en mjuk, smidig och elastisk deg.
  5. Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar.

Vanilj–kardemummafyllning

  1. Vispa smör och florsocker ljust och luftigt.
  2. Tillsätt vanilj, kardemumma, majsmjöl och salt.
  3. Rör till en mjuk, bredbar fyllning.

Äppelkompott

  1. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt äpplen, råsocker, kanel, kardemumma och citronsaft.
  3. Låt småputtra 5–8 minuter tills äpplena mjuknat.
  4. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, tillsätt och sjud tills kompotten tjocknar.
  5. Låt svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj.
  3. Häll den varma vätskan över äggblandningen under vispning.
  4. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknar.
  5. Ta av från värmen och rör ner smöret.
  6. Täck med plast direkt mot ytan och låt svalna helt i kyl.

Montering & bakning

  1. Kavla ut degen till ca 35 × 50 cm, 0,8–1 cm tjock.
  2. Bred ut vanilj–kardemummafyllningen.
  3. Fördela ett tunt lager äppelkompott ovanpå.
  4. Rulla ihop från långsidan och skär i 12 bullar.
  5. Placera bullarna tätt i en form med höga kanter.
  6. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  7. Gör en grop i varje bulle, klicka i vaniljkräm och toppa med tunna äppelskivor.
  8. Baka mitt i ugnen på 180 °C (över-/undervärme) i ca 35 minuter.
  9. Pensla de nygräddade bullarna med smält smör.