Kalvrullader med gruyère och råstekt potatis

Kalvrullader med gruyère och råstekt potatis
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Kalvrullader med gruyère och råstekt potatis

Av: Hugo Bergström

Från: Sveriges mästerkock

23 ingredienser

1 h

Rullader på kalvinnanlår fyllda med smältande god gruyèreost och en skysås på marsalavin, råstekt potatis och haricots verts i vinägrett.

Ingredienser

portioner

Kalvrullader

  • 600 g kalvinnanlår (eller filé)
  • 200 g gruyèreost
  • 1 kruka färsk salvia
  • smör
  • olivolja, att steka i

Råstekt potatis

  • 900 g fast potatis
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 50-100 g gruyèreost
  • smör
  • olivolja, att steka i

Haricots verts med körsbärstomater

  • 300 g haricots verts
  • 12-15 körsbärstomater
  • 0,25 schalottenlök, finhackad
  • olivolja
  • vinäger (valfri sort)

Marsalasås

  • 0,75 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 1-1,5 dl marsalavin
  • 2 dl kalvfond (utspädd)
  • steksky från rulladerna
  • ev citronsaft, att smaka av med
  • ev majsstärkelse (att reda av med om såsen känns för tunn)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Råstekt potatis

  1. Skär potatisen i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin.
  2. Hetta upp smör och olivolja i en rymlig stekpanna. Lägg skivorna i stekpannan och stek på medelhög värme tillsammans med ett par krossade vitlöksklyftor.
  3. Rör runt emellanåt så att alla skivor får fin färg och lägg i en extra klick smör om det börjar se torrt ut.
  4. Sänk värmen och låt potatisen staka klart tills den är mjuk och gyllenbrun. För den otålige är potatisen klar på 15 minuter, har du tid så låt den gärna stekas uppemot 35-40 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  5. Vid servering: Riv ett goffigt täcke med gruyère ovanpå potatisen, bränn av med brännare eller sätt in stekpannan på grillfunktionen i ugnen så att osten smälter och får lite färg.

Rullader

  1. Skiva 8 skivor av kalvköttet och banka ut till tunna skivor.
  2. Skär stavar av gruyèreost med samma längd som bredden av kalvskivorna.
  3. Lägg stavarna i mitten på varje köttbit tillsammans med ett par salviablad. Salta och peppra insidan och rulla ihop, fäst med tandpetare eller steksnöre.
  4. Värm upp en stekpanna med olivolja och bryn rulladerna. Tillsätt smör, ett par vitlöksklyftor och några kvistar salvia och vänd rulladerna försiktigt så att de får färg runtom medan du öser köttet. Salta och peppra utsidan också.
  5. När rulladerna fått fin färg, ca 4-5 minuter, ta bort stekpannan från plattan.
  6. Härifrån finns det två tillvägagångssätt, antingen gör man såsen klart och låter rulladerna puttra färdigt i den. Alternativt kan man låta rulladerna gå klart i ugnen ca 5-10 minuter på 150 grader. Osten ska hinna smälta men köttet får inte bli torrt, så låt inte rulladerna ligga kvar för länge i varken stekpanna eller ugnen!

Marsalasås

  1. Stek löken i olivolja på medelhög värme i ett par minuter tills den mjuknat.
  2. Häll på det vita vinet och Marsala och låt reducera tills ungefär hälften kvarstår.
  3. Tillsätt den utspädda kalvfonden och låt såsen koka ner ytterligare.
  4. Häll i stekskyn som bildats från rulladerna, smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt lite citron.
  5. Om såsen känns för tunn kan man reda med majsstärkelse.
  6. Sila av såsen vid servering.

Haricots verts med körsbärstomater

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
  2. Ansa de gröna bönorna och koka dem mjuka, ca 3 minuter.
  3. Dela tomaterna i kvartar och finhacka löken medan bönorna kokar.
  4. Vispa olivolja och valfri vinäger (sherryvinäger, balsamico, rosévinäger eller vitvinsvinäger) till en vinägrette.
  5. Blanda löken, bönorna och tomaterna med vinägretten och servera.