Kalvbuljong

Ljus kalvbuljong
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvbuljong

13 ingredienser

Ljus kalvbuljong är ännu en av de stora franska klassikerna. Med sin fylligt milda smak lyfter den fram inte bara kött och grönsaker. Du kan också använda den till laxsoppa. Men nöj dig bara med riktiga kalvben. Hittar du inte det, så gör en god kycklingbuljong i stället. Vanliga oxben ger en buljong med helt annan karaktär och kräver ett annat recept.

Frys in din hemkokta kalvfond i istärningstråg, så kan du ta fram en tärning när du behöver.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg kalvben, i bitar
  • 2 gula lökar
  • 2 hela nejlikor
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 0,5 rotselleri
  • 2 l vatten
  • salt (efter smak)
  • 10 persiljestjälkar
  • 1 kvist färsk timjan (eller 2 krm torkad)
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • en bit gasväv

Gör så här

  1. Skölj kalvbenen i kallt vatten.
  2. Skala lökarna och stick in en kryddnejlika i varje lök.
  3. Skrapa, skölj och skär morötterna i bitar.
  4. Skölj och snitta upp purjolöken.
  5. Knyt in persiljestjälkarna, timjanen, lagerbladen och vitpepparkornen i gasväven.
  6. Koka upp kalvbenen i kallt vatten så att skummet flyter upp, skölj dem och diska ur kastrullen.
  7. Lägg tillbaka benen i kastrullen, häll på 2 liter kallt vatten och koka upp. Skumma väl.
  8. Lägg i grönsakerna, saltet och kryddorna. Låt koka sakta under lock i 3-4 timmar. Skumma när det behövs.
  9. Avsluta med att höja värmen och låta buljongen koka livligt i 10 minuter utan lock för att reducera (koncentrera) den.
  10. Smaka eventuellt av med lite salt (men var sparsam, smaka hellre av den färdiga soppan eller såsen).
  11. Sila din kalvfond genom en finmaskig trådsil.
  12. Kyl snabbt och ta sedan försiktigt bort det stelnade fettlagret. Buljongen är klar att använda eller kyla ner och frysa in.