Kalv i sås med spenat och selleri

Kalv i sås med spenat och selleri
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalv i sås med spenat och selleri

13 ingredienser

Medelhavet möter norden i det här läckra mellantinget mellan soppa och gryta. Kokt kalv i citronsås, som i Grekland heter avgolemono.

Ingredienser

portioner
  • 800 g gödkalvbringa (eller bog)
  • vatten
  • 1 l vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitpepparkorn
  • persiljestjälk
  • 50 g bladspenat
  • 2 stjälkar stjälkselleri

Citronsås

  • 5 dl kalvbuljong
  • 2 ägg
  • 1 citron, saften av

Gör så här

  1. Lägg köttet i en trång kastrull. Skala lök och morot och dela i mindre bitar. Häll på kokande vatten och tillsatt salt, grönsaker och kryddor. Koka upp, skumma eventuellt då och då samt koka tills köttet känns mört, ca 1 1/2 timme. Ta upp köttet och håll det varmt. Sila buljongen.
  2. Dela köttet i mindre bitar. Ansa spenaten och ta bort grova bladstjälkar. Hacka sellerin. Lägg kött, spenat och selleri i en gryta. Ställ grytan på en skärbräda av trä, den ska inte ställas tillbaka på plattan.
  3. Vispa äggen i en skål tillsammans med citronsaften. Tillsätt buljongen, lite i taget, under vispning. Häll såsen över köttet och grönsakerna i grytan, rör om och servera genast.