Kåltacos med tillbehör

koket.se
Kåltacos med tillbehör ny
Foto: Adam Thulin
Adam Thulin
Adam Thulin

Kåltacos med tillbehör

27 ingredienser

1 h

Den här smarta versionen på tacos kan bli en ny favorit att starta det nya året med!

Se Adam Thulin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Savoykålsblad

  • 1 savoykål (stort huvud)
  • salt

Bakad purjolök med näringsjäst

  • 715 g vetemjöl
  • 375 g vatten
  • 2 purjolökar
  • salt
  • näringsjäst

Rostad jordärtskocka

  • 600 g jordärtskocka
  • neutral olja
  • 2 tsk misopasta
  • salt
  • vatten

Grillad svamp med mandlar och timjan

  • 300 g svamp (valfri sort)
  • neutral olja
  • 1 dl sötmandel, rostade, saltade och hackade
  • 2 klyftor vitlök
  • torkad timjan
  • salt

Rödkålssallad

  • 0,5 rödkål
  • 1 citron, saften
  • salt

Äggkräm

  • 4 ägg (koktid 5 minuter)
  • 1 dl olja
  • vatten
  • 1 citron, zest
  • vinäger
  • salt

Gör så här

Savoykålsblad

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  2. Plocka bort kålbladen ett och ett från stammen.
  3. Häll salt i vattnet och doppa kålbladen i 30 sekunder. Lägg dem sedan på en plåt och låt svalna.
  4. Spara till servering.

Bakad purjolök med näringsjäst

  1. Blanda ihop mjöl och vatten till en homogen deg.
  2. Skär bort det gröna på purjolöken (spara till senare).
  3. Kavla ut degen och slå in purjolöken i degen.
  4. Baka i ugnen på 225 grader varmluft i 45 minuter.
  5. Strimla det gröna på purjolöken och lägg i isvatten.
  6. Ta ut purjolöken och låt svalna lite.
  7. Skär ett snitt med en tandad kniv i degen och ta ut purjolöken.
  8. Skär purjolöken i grova bitar och smaka av med salt och näringsjäst samt toppa med den strimlade purjolöken.

Rostad jordärtskocka

  1. Tvätta och skär jordärtskockan i grova bitar.
  2. Lägg dem på en plåt.
  3. Ringla över olja.
  4. Rosta i ugnen i 40-50 minuter på 225 grader varmluft, ta ut och rör om då och då.
  5. Ta ut och låt svalna i 10 minuter.
  6. Blanda ut mison med lite vatten och häll det över de rostade jordärtskockorna.
  7. Blanda ihop och smaka av med salt.

Grillad svamp med mandlar och timjan

  1. Tvätta och skär svampen i grova bitar.
  2. Pensla svampen med olja och blanda med vitlök och timjan.
  3. Grilla eller stek svampen hårt i en torr panna.
  4. Pensla eller tillsätt olja under tillagningen.
  5. Blanda ner mandlarna och smaka av med salt.

Rödkålssallad

  1. Hyvla kålen tunt med mandolin eller kniv.
  2. Blanda kålen med citronsaft och salt i en skål.
  3. Krama ihop blandningen.

Äggkräm

  1. Plocka ut äggulorna från vitan och lägg dem i en skål (spara vitorna till något annat).
  2. Mosa gulorna och tillsätt oljan i omgångar.
  3. Späd med lite vatten om krämen blir för tjock.
  4. Tillsätt citronzest.
  5. Blanda runt och smaka av med vinäger och salt.

Servering

  1. Servera de olika tillbehören likt tacos.

Tips! Baka jordärtskockorna och purjolöken samtidigt, de kräver samma temperatur och tar lika lång tid.