• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kalla Indien möter varma Sverige, chailatteglass med vaniljkokt rabarber

POPULÄRT
Kalla Indien möter varma Sverige, chailatteglass med vaniljkokt rabarber
Foto: TV4

Kalla Indien möter varma Sverige, chailatteglass med vaniljkokt rabarber

23

16 steg att laga

14 ingredienser

4h

Kryddig glass serveras med varm och syrlig kompott, garneras med kanderade mandlar och vackra granatäppelkärnor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Chailatte glass

  • 5 dl grädde
  • 125 g strösocker
  • 2 kanelstänger
  • 2 msk svart te
  • 4 hela nejlikor
  • 2-3 kardemummakärnor
  • 3-5 cm färsk ingefära
  • 1 krm vaniljextrakt
  • 4 äggulor

rabarberkompott

  • 200-300 g rabarber
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm vaniljextrakt

Tillbehör

  • granatäpplekärnor
  • kanderade mandlar

Gör så här

  1. Chailatteglass
    Häll grädden i en kastrull tillsammans med allt utom äggen och socker.
  2. Värm långsamt utan att koka tills smakerna kommer fram, ca 15-20 minuter beroende på vilket te du använder och hur mycket smak du vill ha.
  3. Sila blandningen.
  4. Separera 4 ägg och lägg gulorna i en bunke vispa tillsammans med socker så det blir ljusare och lite fluffigt.
  5. Häll glassblandningen över äggen långsamt medan du vispar. Viktigt att äggen tempereras långsamt i början så att äggen inte blir tillagade.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg värme under omrörning, till ca 70-80 grader.
  7. Ställ i frysen för att kyla ner, det tar mellan 30 minuter och en timme. Obs, se till att det inte fryser.
  8. Häll i blandningen i en glassmaskin i ca 40 min.
  9. Häll sedan glassen i en bunke och lägg i frysen.
  10. Ta ut efter 1,5 till 2 timmar.
  11. Ta fram ca 5 min innan servering.
  12. Rabarberkompott
    Skär rabarbern i skivor, ca 2 cm tjocka.
  13. Lägg det skurna i en kastrull tillsammans med socker och vaniljextrakt.
  14. Koka samman snabbt tills rabarbern mjuknar något.
  15. Servering
    Servera den kalla glassen med varm rabarberkompott.
  16. Garnera med tillbehören; granatäppelkärnor och kanderade mandlar, efter smak.