Kalla Indien möter varma Sverige, chailatteglass med vaniljkokt rabarber

POPULÄRT
Kalla Indien möter varma Sverige, chailatteglass med vaniljkokt rabarber
Foto: TV4

Kalla Indien möter varma Sverige, chailatteglass med vaniljkokt rabarber

Av: Paulina - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

4h

Kryddig glass serveras med varm och syrlig kompott, garneras med kanderade mandlar och vackra granatäppelkärnor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chailatte glass

  • 5 dl grädde
  • 125 g strösocker
  • 2 kanelstänger
  • 2 msk svart te
  • 4 hela nejlikor
  • 2-3 kardemummakärnor
  • 3-5 cm färsk ingefära
  • 1 krm vaniljextrakt
  • 4 äggulor

rabarberkompott

  • 200-300 g rabarber
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm vaniljextrakt

Tillbehör

  • granatäpplekärnor
  • kanderade mandlar

Gör så här

Chailatteglass

  1. Häll grädden i en kastrull tillsammans med allt utom äggen och socker.
  2. Värm långsamt utan att koka tills smakerna kommer fram, ca 15-20 minuter beroende på vilket te du använder och hur mycket smak du vill ha.
  3. Sila blandningen.
  4. Separera 4 ägg och lägg gulorna i en bunke vispa tillsammans med socker så det blir ljusare och lite fluffigt.
  5. Häll glassblandningen över äggen långsamt medan du vispar.
  6. Viktigt att äggen tempereras långsamt i början så att äggen inte blir tillagade.
  7. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg värme under omrörning, till ca 70-80 grader.
  8. Ställ i frysen för att kyla ner, det tar mellan 30 minuter och en timme. Obs, se till att det inte fryser.
  9. Häll i blandningen i en glassmaskin i ca 40 min.
  10. Häll sedan glassen i en bunke och lägg i frysen.
  11. Ta ut efter 1,5 till 2 timmar.
  12. Ta fram ca 5 min innan servering.

Rabarberkompott

  1. Skär rabarbern i skivor, ca 2 cm tjocka.
  2. Lägg det skurna i en kastrull tillsammans med socker och vaniljextrakt.
  3. Koka samman snabbt tills rabarbern mjuknar något.

Servering

  1. Servera den kalla glassen med varm rabarberkompott.
  2. Garnera med tillbehören; granatäppelkärnor och kanderade mandlar, efter smak.