Kall tartelette med färska bär

koket.se
Kall tartelette med färska bär

Kall tartelette med färska bär

Av: Emma Hamberg

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

30 m + tid i kyl

"Tarteletter kan fyllas med allt du älskar – och du ska fylla ALLA du älskar med tarteletter. För glädjen är hög när man serverar en tartelette till dessert. Och lika härligt är det att dessa godsaker är så enkla att göra. Tartelettskalen kan du baka flera dagar i förväg, så kan du fokusera på fyllningen i lugn och ro när det är dags. Här är en enkel, snabb, underbart god och vacker favorit. Som att kliva in i ett fransk patisserie." /Emma Hamberg

au pif omslag

Recepet kommer från Emma Hambergs bok "Au Pif!"

Se Emma Hamberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tartelettskal (cirka sex stycken):

  • 100 g smör, i bitar
  • 1 dl florsocker (knappt)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Vaniljkräm

  • 3 msk strösocker
  • 1 vaniljstång, kärnad och delad
  • 2 dl grädde
  • 3 äggulor

Servering

  • blandade bär (jordgubbar, persika, hallon, björnbär och röda vinbär)

Gör så här

Tartelettskal

  1. Knåda ihop smör, socker, vaniljsocker och mjöl till en smulig deg.
  2. Tillsätt äggulan och blanda ihop tills det blir en fin deg av det hela. In i plastfilm och vidare in i kylskåpet där den får vila en dryg halvtimme.
  3. När degen vilat färdigt tar du ut den, trycker ut en bit i varje form med tummarna. Inte för tjockt med deg – du vill ju ha plats för fyllning!
  4. Ställ in tartelettskalen i frysen i en kvart. Förgrädda dem sedan i ugnen på 200 grader, i ca 10 minuter. Nu är de redo för alla möjliga äventyr.

Vaniljkräm

  1. Koka ihop socker, vaniljstång och grädde. Dra av från plattan. Vispa i gulorna. Klart!

Servering

  1. Fyll pajskalet med vaniljkräm. Sedan garnerar du med dina bär och fruktfavoriter, skurna i vackra skivor, placerade i underbara högar likt en gammal tavla från barocktiden. Personligen älskar jag tunt skivade jordgubbar, några kvistar röda vinbär samt tunt skivad vit persika.