Kall nudelsallad

koket.se
Kall nudelsallad
Foto: Tv4
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Kall nudelsallad

15 ingredienser

30 m

"När det är som varmast ute är det inte mycket som slår denna kalla nudelsallad med krispig gurka. Denna kinesiska sommarklassiker får smak av en krämig strange flavour-sås, en av Sichuanprovinsens 24 olika smakprofiler som fått sitt namn av den kombinerar hetta, sötma, syra, sälta, umami och nötighet på ett vis som är mirakulöst balanserat." /Jimmy Guo

Ingredienser

portioner
  • 300 g vetenudlar, torkade

Strange flavour-sås

  • 3 msk tahinipasta (kinesisk)
  • 2 msk kinesisk soja (ljus)
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 tsk sichuanpeppar, rostad och mald
  • 1 msk sesamolja
  • 2-6 msk chiliolja, hemgjord
  • 0,5 tsk MSG
  • 0,5 tsk salt

Servering

  • 1 gurka, skuren i tunna strimlor
  • 4 msk rostade jordnötter
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • färsk koriander (till garnering)

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av i ett durkslag och skölj med iskallt vatten och låt rinna av.
  2. Rör ihop alla ingredienser till såsen. Konsistensen bör vara ganska rinnig så späd eventuellt med lite vatten om den känns för tjock.
  3. Blanda ihop nudlarna med såsen. Fördela i serveringsskålar och toppa med gurka, jordnötter, sesamfrön och grovt hackad koriander.