Kåldolmar i ägg- och citronsås

Kåldolmar i ägg- och citronsås
Foto: Ulrika Pousette

Kåldolmar i ägg- och citronsås

Av: Maro Papadopoulou

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

2 h

Äkta grekisk husmanskost! Serveras som huvudrätt.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 600 g fläskfärs
  • 1 savoykål (stor)
  • 2 gula lökar, rivna
  • 2 dl ris (långkornigt)
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl olivolja, till kokning
  • 1 dl dill, finhackad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • färsk mynta
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 2 ägg
  • 1,5 citron, saft av
  • hälften av kokvattnet från kåldolmarna

Gör så här

  1. Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull och lägg i savoykålen. Låt den sjuda i ca 5 minuter och lossa sedan bladen från stocken. Skär bort de yttersta grova bladen och lägg 1-2 blad på botten på den kastrull som du sedan ska lägga dolmarna i.
  2. Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en stor skål. Bred ut bladen ett och ett och lägg på en matsked av färsblandningen. Vik utsidan av bladet över färsen och vik sedan in kortsidorna så att du får ett fint litet paket.
  3. Lägg dolmarna i kastrullen med de yttersta bladen i botten. Tillsätt 1 dl olivolja och fyll på med varmt vatten så alla dolmar är täckta. Täck kastrullen med en tallrik med en tyngd ovanpå, exempelvis en mortel, eller en liten kastrull fylld med vatten för att förhindra att dolmarna öppnas när de tillagas. Låt koka på svag värme i 30-40 minuter.

Sås

  1. Vispa ihop äggen i en skål, tillsätt citronsaft och blanda försiktigt. Tillsätt sedan vatten från kastrullen lite försiktigt och rör tills såsen är slät och fin.
  2. Häll slutligen den färdiga såsen över kåldolmarna. Servera kåldolmarna varma.