Kalaskaka med citronglasyr

koket.se
Kalaskaka med citronglasyr
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Kalaskaka med citronglasyr

13 ingredienser

Enkel och vansinnigt god mjuk kaka toppad med ett lager sötsyrlig citronglasyr. Perfekt att baka till många.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner stycken

Kalaskaka

  • 200 g smör
  • 5 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 dl mjölk, kall
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Glasyr

  • 100 g smör
  • 200 g florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • strössel, till dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en stor ugnsform på ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg, strösocker, farinsocker och finrivet skal från citron poröst.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål, vänd ner det i äggvispet varvat med smöret och mjölken.
  5. Fyll formen och grädda i 20-25 minuter. Känn med en sticka att den kommer ur torr ur kakan. Låt kakan svalna.
  6. Smält smöret till glasyren, ta av från plattan och vispa ner florsockret. Spä med citronjuice tills du har en krämig glasyr.
  7. Bred glasyren över kakan och strö över strössel över. Skär kakan i bitar.