Kål- och ärtcurry

koket.se
Kål och ärtcurry
Foto: Tv4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Kål- och ärtcurry

14 ingredienser

20 m

Kål och ärtcurry är en riktig vardagsfavorit som även kan förgylla helgen.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 gröna chilifrukter
  • 1 msk färsk ingefära, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 limeblad, torkade eller frysta
  • 0,5 msk korianderfrö
  • 2 gula lökar, strimlad
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1 vitkål (litet vitkålshuvud eller 0,5 stort)
  • 1 msk rörsocker
  • 3 msk fisksås
  • 1 förp frysta ärtor (små gröna)
  • 1 kruka färsk koriander (eller thaibasilika)
  • salt
  • ris (till servering)

Gör så här

  1. Skär chilin i bitar.
  2. Mixa chilin med ingefära, vitlök, limeblad och korianderfrö till en fast massa.
  3. Fräs blandningen tillsammans med löken i olja i en gryta. Fräs tills löken är mjuk och allt fått lite färg.
  4. Tillsätt lite kokosmjölk och låt koka in. Tillsätt sedan lite kokosmjölk åt gången tills allt är i. Låt puttra 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Skär kålen i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och salt.
  7. Rosta i ugnen i ca 30 minuter tills kålen fått färg och blivit mjuk.
  8. Tillsätt socker och fisksås i såsen. Låt puttra ytterligare 20 minuter under omrörning.
  9. Smaka av så att såsen känns mustig och god.
  10. Koka ärtorna.
  11. Lägg upp kål och ärtor i djupa tallrikar. Toppa med koriander och/eller thaibasilika. Häll på sås och servera med ris.