Kafta - lättlagad köttfärskebab i långpanna

77 röster
6-8
Kafta - lättlagad köttfärskebab i långpanna
Foto: Zeina Mourtada

Busenkel kebab som du gör enkelt i långpannan. Perfekt att bjuda middagsgästerna på!

TIPS! Det funkar utmärkt att krydda och förbereda färsen flera timmar innan servering. Platta ut den i plåten och förvara i kylen tills det är dags att äta. Sen är det bara att grilla det snabbt i ugnen. Färsen klarar sig i flera timmar i kylen.

Visa mer
6-8

Du behöver

Kebab

  • 1 kg köttfärs – välj färs efter smak
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 1 liten bunt persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1,5 tsk kaftakrydda - (köp färdig mix) eller ersätt det med 7 kryddor, recept nedan
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Garnering

  • 2 rödlökar
  • 3-4 sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprikor, hackad i klyftor
  • 3 tomater
  • 4-5 msk olivolja
  • 1,5 msk sumak (hittar du inte sumak kan du ersätta det med lite citron)

7 kryddor- Mellanösterns vanligaste krydda

  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk vitpeppar
  • 8 tsk svartpeppar
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk muskot
  • 2 tsk ingefära
  • 4 tsk kryddnejlika

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till kebaben, blanda inte färsen mer än nödvändigt så den inte tråda sig och köttet blir segt. Platta sedan ut köttet jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar. Skär rödlök i klyftor, gör ett kryss på tomaterna och lägg dem över färsen. Lägg även på några sivri eller paprikaklyftor
  2. Värm ugnen till 275 grader och ha gärna grillfunktionen på. När ugnen är riktigt varm, ringlar du olivolja över allting på plåten och strör på sumak. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grilla i ca 15 min. Ta ut och servera genast. Passar utmärkt till sallad, pommes, ris, eller bulgur.
  3. 7 kryddor
    Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk. Passar att ha i de flesta grytor, med kött och kyckling.
4 januari 2018

Laddar fler recept