Kaffesurr

Kaffesurr

3 ingredienser

1 h + 2 dygn

"Under beredskapstiden var det vanligt att man använde kaffesurrogat för att dryga ut det äkta kaffet, så du kan förstås blanda med kaffe om du inte vill dricka enbart kaffesurrogat. Jag är själv ingen riktig kaffedrickare och kan dessvärre inte avgöra om det är värt mödan, men det vore roligt att testa äkta ”kaffesurr” från beredskapstiden."

Ingredienser

4 - 8 portioner
  • maskrosrot
  • äppelkart
  • torkade fikon

Gör så här

  1. Gräv upp maskrosor med rötterna.
  2. Skölj rötterna noga, skär dem i lite mindre bitar och rosta dem i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna och torra.
  3. Plocka nedfallna äppelkart eller gallra bort från träden mot slutet av sommaren.
  4. Skär karten i kvartar och skär bort kärnhusen. Rosta i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit vackert bruna. Låt stå luftigt och torka ytterligare i något dygn.
  5. Skär slutligen torkade fikon i mindre bitar och rosta i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit bruna och torra. Låt stå luftigt och torka i ytterligare något dygn.
  6. Mal maskrosrötter och äppelkart var för sig ganska grovt på en gammaldags kaffekvarn eller en elektrisk kvarn som du inte är rädd om.
  7. Hacka de torkade fikonen fint.
  8. Blanda sedan så att du får 50 procent malen maskros, 30 procent äppelkart och 20 procent fikon.
  9. Gör sedan kaffe på samma sätt som vanligt kokkaffe, det vill säga genom att koka upp ca 1,5 dl vatten per kopp och blanda ner 1 rågad msk kaffesurrogat per kopp.
  10. Låt sjuda i 4–5 minuter och vänta sedan några minuter tills surrogatet sjunkit till botten, eller sila av genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter.