Kafferubbad fläskfilé med potatispuré och kaffegräddsås

Kafferubbad fläskfilé med potatispuré och kaffegräddsås
Foto: TV4
Zacharias Lindqvist Hansson
Zacharias Lindqvist Hansson

Kafferubbad fläskfilé med potatispuré och kaffegräddsås

Av: Zacharias Lindqvist Hansson

Från: Efter stängning

26 ingredienser

"Om du är en riktig kaffeälskare så måste du testa att laga denna rätt. En härlig bit fläskfilé med balanserad rubb som har en tydlig kaffesmak, tillsammans med ordentligt rostad spetskål, riktigt mjuk och krämig potatispuré, spännande gräddsås med en kaffetouch och syrliga röda vinbär. En rätt som verkligen överraskar och förtjusar smaksinnena." Zacharias

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • olivolja
  • 1 spetskål (medelstor)

Kafferubb

  • 2 msk kaffe, pulver (rökigt)
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 msk anchochili, pulver
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 1 klyfta vitlök, finhackade
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk salt

Potatispuré

  • 400 g potatis
  • 150 g smör
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Sås

  • ev ca 50 g puts från fläskfilén
  • 30 g smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 3 msk japansk soja
  • 0,5-1 dl kaffe, bryggt (fruktigt)
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk brunt farinsocker
  • 1 dl röda vinbär

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på ca 140 grader.
  2. Börja med att skapa kafferubben till fläskfilén genom att blanda det rökiga kaffepulvret, farinsocker, timjan, oregano, anchochilli, sambal oelek, finhackad vitlök, svartpeppar och salt i en skål. Ringla lite olivolja på fläskfilén och gnid in oljan runt om. Gnid sedan in all kafferubb på fläskfilén så att den täcks ordentligt med kryddorna. Låt köttet vila tills det är dags att tillaga det.
  3. Påbörja potatispurén genom att koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. Lägg i potatisarna med skalet på. Koka potatisen tills de är mjuka och en kökskniv enkelt kan glida in i potatisen. Häll av och låt potatisen ånga av och kyla ner sig lite. Skala potatisen och tryck dem igenom en finmaskig sil. Lägg över den finpressade potatisen i en kastrull, sätt den på låg till medium värme och häll i lite av grädden och smöret. Vispa tills fettet har gått in ordentligt i potatisen. Lite i taget, lägg till mer smör och grädde allt eftersom och fortsätt vispa, fettet ska binda med potatisen. Om purén blir väldigt tjock och är nära på att spricka, lägg till en eller ett par matskedar vatten innan du fortsätter lägga till mer fett. När allt fett är nervispat i potatispurén och den ser slät och fin ut (sila purén om den har klumpar i sig), smaka av med salt och ev. lite peppar.
  4. Sätt en stekpanna på hög värme och addera neutral olja. Lägg i den rubbade fläskfilén i pannan och stek på alla sidor tills den är brynt men inte bränd. Placera fläskfilén i en ugnsform med lite olja i botten och sätt in den i ugnen. Tillaga till en innertemperatur på 57 grader (den kommer gå upp några grader på eftervärme). Ta därefter ut köttet, lägg det på en skärbräda och låt vila 5-10 minuter innan det skärs upp.
  5. Medan köttet är i ugnen, skär spetskålen i fyra klyftor på längden. Ringla ordentligt med olivolja över spetskålen. Salta och peppra rikligt på alla sidor. Placera spetskålen i en varm panna på medelhög värme och låt steka tills kålen blivit riktigt krispig och lite bränd (då är spetskålen som godast). Stäng av värmen och låt stå fram till servering.
  6. Börja med såsen genom att ta eventuellt putsat kött från fläskfilén och stek i en såskastrull med lite smör. Efter att köttet brynts ordentligt, ta bort köttet, lägg i smör och skrapa upp alla köttpartiklar i botten på kastrullen. När smöret smält, lägg i schalottenlöken och stek tills den är mjuk. Häll i vinet och låt koka tills ca hälften har reducerat bort. Häll sedan i grädden och låt koka tills såsen har reducerat ner till önskad tjocklek, ca hälften. Häll i kaffet och soja och låt koka några minuter tills en bra konsistens och grundsmak har skapats. Tillsätt vinäger och socker för att balansera smakerna i såsen så att kaffesmaken inte tar över för mycket och såsen har fått en bra balans.
  7. Dags för servering. Skär fläskfilén i skivor. Lägg potatispurén strax till vänster om mitten på tallriken. Platta till purén något och placera en fjärdedel av fläskfilén ovanpå purén, placera en klyfta av spetskålen till höger om purén, häll såsen runtom på tallriken och garnera runt om med färska röda vinbär. Redo för servering.